Gemeente Tilburg

5-10-2006
Gratis parkeren in Knegtelgarage op zaterdag
Ter verlichting verkeersdruk binnenstad

Parkeren in de Knegtelgarage is voorlopig op zaterdag gratis. Dat is een van de maatregelen die de gemeente neemt om de verkeersdruk in de binnenstad te ontlasten tijdens de wegwerkzaamheden die moeten leiden tot de nieuwe cityring.

Wie op zaterdag tussen 11.00 en 18.00 de garage inrijdt kan er diezelfde dag ook weer gratis uitrijden. Aan de overkant van de garage op de hoek van de Spoorlaan en de Noordstraat staat een busje klaar die ongeveer twintig personen tegelijk mee kan nemen naar de kruising Nieuwlandstraat-Heuvelstraat. Dit scheelt een wandeling van zo'n 10 minuten. Tussen 11.00 en 18.00 uur rijdt permanent een busje rond zodat mensen nooit lang hoeven te wachten.

De gemeente probeert momenteel met diverse maatregelen de verkeersdruk in de binnenstad vooral op zaterdag te verlichten. Het is druk in de stad doordat er verschillende wegwerkzaamheden plaatsvinden. Vooral de Knegtelgarage biedt nog ruimte aan parkeerders, vandaar dat met de gratis openstelling een extra stimulans geboden wordt om niet in de drukke Emma- en Koningspleingarages te parkeren. Als alternatief raadt de gemeente ook aan om in de minder drukke Tivoligarage te parkeren.

Daarnaast is de Koningspleingarage tijdelijk minder goed bereikbaar doordat de ingang aan de Piusstraat voorlopig voor onderhoud is afgesloten. De hellingsbaan wordt hier vervangen. Deze onderhoudsklus is nu nodig om toekomstige werkzaamheden aan het nieuwe Factorium niet in de weg te zitten. Bouw aan het Factorium start waarschijnlijk in januari 2007. Een andere reden is de kapotte verwarming van de hellingsbanen. Bij perioden van vorst zou er zonder de werkzaamheden geen bescherming zijn tegen ijsvorming, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Een goed alternatief om de verkeersdrukte in de stad te vermijden is fietsen of gebruik van het openbaar vervoer. In het weekend kost een retourtje met de bus slechts 50 cent. Mensen die ouder zijn van 55 rijden zelfs gratis.