Voedsel en Waren Autoriteit

Verstrekking alcohol aan jongeren blijft aandachtspunt

05 oktober 2006 - nieuwsbericht

De verstrekking van alcohol aan jongeren blijft een aandachtspunt op evenementen. Dat concludeert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) na controles tijdens Leids ontzet op 2 en 3 oktober. Ook was bij een aantal bedrijven dat levensmiddelen verkocht, de hygiëne onvoldoende. De onderzochte kermisattracties voldeden over het algemeen wel aan de regels.

Verstrekken van alcoholische drank
Op maandagavond 2 oktober zijn negentien inspecties uitgevoerd. De inspecties richtten zich op het verstrekken van drank aan jongeren. Er zijn acht boeterapporten opgemaakt. Vorig jaar tijdens het Leids ontzet zijn tien ondernemers beboet wegens dezelfde overtreding. Daarna zijn er op 3 oktober twintig inspecties uitgevoerd op de locaties waar drank werd verkocht. Bij deze inspecties werd met name gelet op het alcoholverkoopverbod. In twee gevallen werd een waarschuwing opgemaakt voor loketverkoop van zwakalcoholische drank zonder dat daarvoor een vergunning of ontheffing was verleend. Ook werd een boeterapport opgemaakt voor de verkoop van sterke drank in een minibar waar dat niet was toegestaan. In deze gevallen is de drankverkoop gestaakt.

Hygiëne levensmiddelen
Bij bedrijven die bederfelijke waar bereidden en verkochten, is gecontroleerd of de ondernemers voldoende maatregelen hadden genomen om de veiligheid van de levensmiddelen te waarborgen. Bij tien bedrijven is vastgesteld dat producten bij een te hoge temperatuur werden bewaard. In zeven gevallen was de overtreding zo ernstig, dat een boeterapport is opgemaakt. De andere, mindere ernstige overtredingen zijn afgedaan met een schriftelijke waarschuwing. Bij hercontroles bleken de bewaartemperaturen overigens wel in orde te zijn.

Kermisattracties en non-foodartikelen
De VWA heeft ook acht kermisattracties geïnspecteerd. Hierbij zijn geen afwijkingen geconstateerd waarop direct actie moest worden genomen. Wel zijn enkele opmerkingen gemaakt over zaken die verbeterd kunnen worden, maar die geen direct gevaar vormden voor de veiligheid van de gebruiker.

De controleurs keken ook naar de veiligheid van aangeboden chemische en elektronische producten. In drie gevallen werden producten aangetroffen die niet verhandeld mogen worden. Het ging hierbij om onveilige verloopstekkers, sleutelhangers met tweefasenvloeistof en feesttoeters met brandbaar gas. De verkoop van deze producten is direct gestaakt.

De resultaten van deze controles worden besproken met de gemeente en de politie.