Gemeente Delft

Het college van b&w presenteert op donderdag
5 oktober een sluitende programmabegroting 2007-2010. De begroting bedraagt in totaal circa E 300 miljoen en beschrijft een investerings-programma van E 65 miljoen. Het college heeft in totaal E 3 miljoen voor nieuw beleid gereserveerd en daarnaast voor E 30 miljoen extra investeringsruimte vrijgemaakt. De grote projecten in de stad zijn daardoor financieel gedekt en er is voldoende financiële weerstand opgebouwd om tegenslagen op te vangen. De lokale tarieven worden behalve inflatiecorrectie niet verhoogd. Op 2 en 7 november buigt de gemeenteraad zich over de begroting.

De programmabegroting die jaarlijks wordt opgesteld, geeft inzicht in de plannen voor de komende jaren en de financiële consequenties daarvan. Dit is de eerste begroting van het in mei aangetreden college. Het is een uitwerking van het coalitieakkoord 'Ruimte zien en ruimte maken'.

De programmabegroting is sluitend en bedraagt E 300 miljoen. De economie trekt aan en dat levert een hogere bijdrage voor Delft op uit het gemeentefonds. Dat geeft de gemeente financiële ruimte. Voor nieuw beleid zijn in de programmabegroting voorstellen gedaan voor een totaal bedrag van E 3 miljoen. Dit geld is onder meer beschikbaar voor extra mensen voor veiligheid, plusaanpak brede school, jongerenloket, langzaamverkeer-maatregelen, verhoging van de draagkrachtgrens van 110 naar 120 procent, schuldhulpverlening, versterking van de economische structuur, monumentenzorg en een nieuw gemeentelijk informatiecentrum. Circa E 600.000 gaat naar incidenteel nieuw beleid zoals de opvang van ex-gedetineerden, cultuurjaar 2009, verkenning van 24-uurs kinderopvang, maatregelen tegen fietsendiefstal, gebruikersonderzoek Delftse Hout en bescherming van vleermuizen.

Het college heeft voldoende financiële weerstand opgebouwd om tegenslagen op te vangen en heeft daarnaast middelen vrij weten te spelen voor grote projecten. De programmabegroting beschrijft een ambitieus investeringsprogramma voor een totaalbedrag van E 65 miljoen. Om dit te kunnen doen zijn het bestaande investeringsprogramma en de bestemmingsreserves tegen het licht gehouden. Nieuwe investeringen betreffen onder andere een school en jongerenaccomodatie in Harnaschpolder, ontsluitingsmaatregelingen in het kader van het lokale verkeers- en vervoerplan, woonservicezones, inrichting van de Delftse Hout en de tweede fase van het klimaatplan.

Nederlandse gemeenten hebben de afgelopen jaren veel te maken gehad met forse bezuinigingen. Delft stond voor een meerjarige bezuinigings-operatie van bijna E 10 miljoen voor 2004-2009. Daarvan moet nog E 1,85 miljoen opgebracht worden, voor een belangrijk deel uit de bedrijfsvoering.

Zowel de lokale woonlasten (OZB, rioolrecht en reinigingsheffing) als andere heffingen en tarieven stijgen met niet meer dan I,2 procent inflatie.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft