Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS 3 oktober 2006

Vergadering Gedeputeerde Staten 3 oktober 2006Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 3 oktober 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Geen goedkeuring bestemmingsplan "Bedrijvenpark Heron"De provincie Zuid-Holland is al langere tijd in gesprek met de gemeente Pijnacker-Nootdorp over de (her)vestiging van milieuhinderlijke bedrijven op bedrijvenpark Heron (voorheen de Grote Driehoek). Op het bedrijventerrein zou onder meer een plaats moeten worden gevonden voor de autoinzamelings- en automontagebedrijven die momenteel op het Haagse bedrijventerrein 'De Binckhorst' zijn gevestigd. Na afweging van verschillende locaties, is in goed overleg met stadsgewest Haaglanden, uiteindelijk het bedrijvenpark Heron als opvanglocatie aangewezen. Om de noodzakelijke hervestiging te kunnen realiseren hebben GS de gemeente meerdere malen gevraagd om bij het opstellen van het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein rekening te houden met dit feit. De gemeente heeft aangegeven hieraan niet te willen meewerken en heeft dit niet opgenomen in het bestemmingsplan "Bedrijvenpark Heron". Het college van GS heeft goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan, omdat het plan niet voldoet aan de eisen die in de 1ste partiële herziening van het streekplan Zuid-Holland West worden gesteld. Hierin werd gesteld dat plaats ingeruimd moest worden voor de autoinzamelings- en automontagebedrijven die momenteel op het Haagse bedrijventerrein 'De Binckhorst' zijn gevestigd.

Sanering ontwikkeling polder StededijkGS hebben gedeputeerde Leen van der Sar gemachtigd om de intentieovereenkomst te ondertekenen voor de ontwikkeling en sanering van de polder Stededijk. De polder Stededijk (78 ha) maakt deel uit van de Sliedrechtse Biesbosch. Het omliggend poldergebied bestaat uit bossages, oevers en grasland. De gemeente Dordrecht heeft het initiatief genomen om de sanering van de stortplaats te koppelen aan de inrichting van de polder als natuur- en recreatiegebied. Dat heeft geleid tot de intentieovereenkomst die door vijf partijen wordt ondertekend: de staatssecretaris van VROM, gemeente Dordrecht, Natuur- en Recreatieschap De Hollandse Biesbosch, Staatsbosbeheer en de provincie Zuid-Holland. Behalve verantwoordelijkheid voor de inrichting heeft de provincie ook de verantwoordelijkheid voor de aankoop van het in het Natuurgebiedsplan begrensde natuurgebied.

Woningbouwsubsidies Drechtsteden en Holland-RijnlandGS hebben een verordening vastgesteld op grond waarvan gemeenten in Holland-Rijnland en het stedelijk gebied van de Drechtsteden subsidie kunnen aanvragen voor woningbouw. Het gaat om zogenaamde subsidiegebonden lokaties voor onder meer Vinex-wijken. De gemeenten moeten zich inspannen om 30 procent van de woningbouwproduktie waarvoor zij subsidie aanvragen te realiseren in de sociale sector. In verband hiermee is de Algemene Subsidieverordening aangepast. In het gebied van de Drechtsteden worden tussen 1 januari 2005 en 31 december 2009 5.476 woningen gebouwd. Daarvoor is in totaal ruim negen euro subsidie beschikbaar. In de regio Holland-Rijnland komen er in dezelfde periode 14.620 woningen. Daarvoor is 24 miljoen euro beschikbaar.

Toekenning subsidies voor herstel Fort WierickerschansStaatsbosbeheer ontvangt een incidentele subsidie van 331.332 euro voor het project Herstel Fort Wierickerschans. Dat hebben GS besloten. Dit bedrag is nodig als cofinanciering voor een even grote bijdrage aan het project vanuit het INTERREG-project Sustainable Open Space (SOS-2). Om te voorkomen dat de Europese bijdrage voor dit project niet wordt toegekend hebben GS de subsidie alvast toegekend. De cofinanciering is een voorwaarde waarop Europese subsidies worden uitgekeerd. Zuid-Holland is een van de partners in het INTERREG-programma. In het kader van dit programma zijn twee projecten uitgevoerd: Focus Locus Oude Rijnzone en Herstel Fort Wierickerschans. Op 9 oktober 2006 openen minister Veerman, gedeputeerde mevrouw Dwarshuis het bezoekerscentrum van het Groene Hart in Fort Wierickerschans. Fort Wierickerschans (in Bodegraven) is een rijksmonument dat deel uitmaakt van de Oude Hollandse Waterlinie. Staatsbosbeheer is eigenaar. Behalve het Arsenaal, waar zich het nieuwe bezoekerscentrum bevindt, zijn ook de toegangspoort en de oostelijke doorgang gerestaureerd. De restauratie van Fort Wierickerschans is onderdeel van de Agenda Vrijetijd 2006-2010 van de provincie.

Wijzigingen in het subsidiebeleidDe Algemene subsidieverordening Zuid-Holland (Asv) is op een aantal specifieke punten geactualiseerd. Zo is de procedure voor incidentele subsidies boven de ¤ 50.000 versoepeld in die gevallen waarin Provinciale Staten (PS) al eerder tot bestemming van de gelden had besloten. Om kleinere knelpunten in de doorstroming van het openbaar vervoer op lokale wegen snel op te lossen heeft PS besloten tot een éénmalige provinciale impuls van in totaal ¤ 1.700.000; de Asv is aangepast en vormt nu de wettelijke basis voor de verstrekking van subsidies voor dit doel. Er is een nieuwe paragraaf in de Asv opgenomen voor stimuleringsprojecten water (innovatief en integraal werken). Bij bodemonderzoek en bodemsanering zijn weigeringsgronden rondom gasfabrieken aangescherpt. De mogelijkheid is toegevoegd subsidie te verlenen bij de regionale samenwerking tussen handhavingspartners in Zuid-Holland en voor activiteiten in het kader van het Provinciaal meerjaren programma 2007-2013 voor het landelijk gebied. Daarentegen is de mogelijkheid om projectsubsidies aan te vragen voor de ontwikkeling van kenniseconomie geschrapt. Dit geldt ook voor de subsidiëring van provinciale monumenten in verband met een nieuwe subsidiemogelijkheid uit het Prins Bernard Cultuurfonds.

Vragen over stortreglement Derde Merwedehaven (nr. 2045)Op 12 september 2006 is in een commissievergadering in de gemeente Dordrecht gesproken over de aanvoer van afvalstoffen uit de Zellingwijk in Gouderak naar de stortplaats Derde Merwedehaven. Naar aanleiding van de gevoerde discussie heeft Statenlid Vermeulen (SP) vragen gesteld. GS zeggen in hun beantwoording dat in januari 2005 het Stortreglement, dat bij de vergunning van de stortplaats Derde Merwedehaven hoort, inderdaad is aangepast. De vragensteller wil weten of er volgens het stortreglement stoffen gestort mogen worden die op basis van de vergunning niet zijn toegestaan. Dit is volgens GS niet het geval, omdat het stortreglement een uitwerking van de vergunningvoorschriften is.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2045 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.