Time : 16:43:59
Date : 05 October 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Twee inbeslagnames op werelddierendag

De afdeling Dierenwelzijn & CITES van de FOD Volksgezondheid moest gisteren op werelddierendag tot tweemaal uitrukken voor dierenverwaarlozing. In beide gevallen ging het om een aanzienlijk aantal huisdieren en werden alle dieren in beslag genomen en overgebracht naar diverse dierenopvangcentra.

Naar aanleiding van een binnengelopen klacht, vielen dierenwelzijnsinspecteurs van de FOD Volksgezondheid en de politie met een huiszoekingsbevel binnen bij een illegale kweker in de regio van Luik. Daar werden 95 honden en 31 katten in erbarmelijke omstandigheden aangetroffen. De dieren werden in zeer onhygiënische toestand gehouden in onaangepaste en te kleine kooien. Na de inbeslagname werden de dieren opgevangen bij de SRPA (Koninklijke stichting voor dierenbescherming).

Als gevolg van een tweede klacht vielen inspecteurs en politie binnen in een privéwoning in de streek van Couvin waar 30 honden, 10 katten,
2 konijnen, 1 guinees biggetje en 1 rat in beslag genomen werden en overgebracht naar dierenopvangcentra in de buurt. De dieren waren hier niet ondervoed, maar verbleven in slechte omstandigheden. Een aantal dieren had ook gezondheidsproblemen.

De Dienst Dierenwelzijn en CITES van de FOD Volksgezondheid benadrukt dat voor het kweken van meer dan 2 nesten per jaar een vergunning van de federale overheid nodig is. Ook het houden van grote aantallen dieren is onderworpen aan wettelijke regels vanwege de gemeenschappen.

Contactpersoon :
Jan Eyckmans
0495/25.47.24
Woordvoerder
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu

URL: http://www.health.fgov.be