Bond tegen het Vloeken

Weinig grove taal in bekroonde kinderboeken
Geplaatst op 5 oktober 2006
De Bond tegen het vloeken heeft, evenals in de voorgaande jaren, de bekroonde kinderboeken en het kinderboekenweekgeschenk bekeken op vloeken en andere vormen van grof taalgebruik. Vrijwel alle boeken kregen een positieve beoordeling.

Vorig jaar maakte de Bond aantekeningen bij 'De Noordenwindheks' van Daan Remmerts de Vries, waarin uitdrukkingen met God en Jezus voorkwamen. In 2004 tekende de Bond bezwaar tegen het taalgebruik in 'De Bende van Scipio' van Cornelia Funke.

Gelukkig is het taalgebruik in vrijwel alle bekroonde kinderboeken van 2006 keurig. 'Hart van Inkt' van Cornelia Funke, is een negatieve uitzondering. Evenals in 'De Bende van Scipio', komen ook in dit griffelboek van haar enkele tientallen (bastaard)vloeken voor.

In het boek dat de Gouden Griffel ontving, 'Big' van Mireille Geus, heeft de Bond geen vloeken aangetroffen. Het taalgebruik in het kinderboekenweekgeschenk 'Laika tussen de sterren' van Bibi Dumon Tak is onberispelijk.
Graag geven wij u meer informatie. U kunt daarvoor contact opnemen met Peter Smit (voorlichter) of Rijk van de Poll (directeur). Telefoon: 0318-512002 of info@bondtegenvloeken.nl