Gemeente Gouda


persbericht: binnenstad gouda en winkelcentrum bloemendaal gaan voor keurmerk veilig ondernemen (05/10/2006)

Het winkelgebied in de binnenstad van Gouda en winkelcentrum Bloemendaal hebben afspraken gemaakt om de veiligheid te vergroten. Alle betrokken partners hebben op 5 oktober 2006 een intentieverklaring ondertekend. Wim Cornelis: Het Keurmerk Veilig Ondernemen zie ik als een kroon op ons werk. Het is nog niet de laatste stap, maar we zijn al een eind op weg en daar ben ik bijzonder trots op. Want Gouda Veilig dat doen we samen.

Voor de binnenstad hebben de Samenwerkende Ondernemersvereniging Gouda (SOG), Cyclus, de politie, de brandweer en de gemeente Gouda getekend. Voor winkelcentrum Bloemendaal hebben de Ondernemersvereniging winkelcentrum Bloemendaal, de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren van het winkelcentrum Bloemendaal, wijkteam Plaswijck, Stichting Welzijn Gouda, de politie, de brandweer en de gemeente getekend.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen is ontwikkeld om de veiligheid in winkelgebieden te vergroten. Winkelgebieden komen voor certificatie in aanmerking als zij een aantal structurele maatregelen nemen op het gebied van veiligheid. Samenwerking tussen de verschillende organisaties staat daarbij centraal.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen bestaat uit vier stappen:
1. opzetten van een samenwerkingsverband

2. opstellen van een veiligheidsanalyse

3. opstellen van een uit te voeren activiteitenplan
4. certificatie
We hopen dat we over een jaar de certificatie behalen.

Veiligheid in winkelgebieden staat al langer op de agenda. In de binnenstad hebben ondernemers, politie en gemeente samen stap voor stap maatregelen genomen die bijdragen aan een veiliger Gouda: herinrichting binnenstad, betere verlichting, cameratoezicht, het project Gouda Veilig Uitgaan. Ook in winkelcentrum Bloemendaal werken alle betrokkenen hard aan de herstructurering van het winkelcentrum en alle maatregelen die daarmee samen hangen om onder andere de veiligheid te vergroten. Het laatste jaar heeft een speciaal team van de politie zich gericht op het terugdringen van autokraken. Ook hier met succes. De maand september 2006 laat de helft minder autokraken zien dan de maand september vorig jaar.