GGD Rotterdam e.o.


Veertien procent van de Rotterdamse peuters heeft overgewicht

Dit blijkt uit cijfers van de Jeugdmonitor Rotterdam (voorheen Rotterdamse Jeugdmonitor) onder Rotterdamse peuters. Bij vier procent is sprake van ernstig overgewicht (obesitas). In vergelijking met landelijke cijfers komt in Rotterdam meer overgewicht voor bij tweejarigen. Landelijk gezien is er bij acht procent van de tweejarigen sprake van overgewicht en bij één procent van obesitas.

De Jeugdmonitor is voor het eerst voor de groep peuters ingezet. Tijdens het onderzoek, dat plaats vond in 2004, zijn van 600 tweejarigen gegevens verzameld om de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling te meten. Het onderzoek is door de GGD Rotterdam e.o. in samenwerking met het Consultatiebureau Ouder & Kind uitgevoerd.

In Rotterdam is wat overgewicht betreft bij jongens sprake van verschillen naar etnische herkomst: Marokkaanse en Turkse jongetjes hebben vaker overgewicht. Uit de antwoorden van ouders blijkt dat het percentage peuters dat elke dag voldoende groente en fruit eet volgens de richtlijnen voor goede voeding, op respectievelijk 49 procent en 53 procent ligt. Eén vijfde van de peuters kijkt dagelijks meer dan twee uur televisie, video of dvd per dag. Naast gegevens over voeding en beweging is ook gekeken naar het gebruik van zorg, mondgezondheid, ongevallen en diverse aspecten van de psychosociale ontwikkeling.

In het onderzoeksrapport wordt aanbevolen om de groep peuters te blijven volgen, zodat gekeken kan worden of interventies door het consultatiebureau hebben gewerkt. Het monitoren van peuters wordt opgenomen in het reguliere programma van de Jeugdmonitor Rotterdam. In 2007 draaien alle Rotterdamse peuters mee in de cyclus van de Jeugdmonitor Rotterdam. Andere aanbevelingen zijn: het bieden van meer opvoedingsondersteuning vooral aan specifieke doelgroepen (Antilliaanse, Turkse en Marokkaanse ouders), meer of blijvende aandacht voor ongevallen in en om het huis en mondverzorging en het blijven werken aan preventie van overgewicht. Dit laatste gebeurt al middels het actieprogramma Voeding en Beweging. Bekeken wordt hoe de doelgroep 0 tot 4-jarigen in dit actieprogramma kan worden meegenomen.

De samenvatting van het rapport is te downloaden via www.jeugdmonitorrotterdam.nl.