FNV

FNV Bondgenoten: internetenquête naar kolven op het werk

FNV Bondgenoten is vandaag gestart met een internetenquête onder werkende moeders naar kolven op het werk. Via de enquête op www.fnvbondgenoten.nl/kolvenophetwerk wil de bond eventuele problemen inventariseren en bekijken hoeveel vrouwen om die reden stoppen met borstvoeding.

Tevens wordt op de homepage van de website via een poll nagegaan of werkgevers de mogelijkheid bieden voor kolven op de werkplek.

Wettelijk is het goed geregeld, maar de praktijk wijst vaak anders uit, aldus vakbondsadviseur Margreet Pasman. Wij horen van verloskundigen dat er veel problemen zijn met kolven op het werk. Niet alleen van werkgevers krijgen moeders tegenwerking, maar ook collegas kijken met scheve ogen naar ze.

In juli presenteerde FNV Bondgenoten de resultaten van een enquête gehouden onder 606 verloskundigen werkzaam in 168 praktijken in Nederland. 75 procent van de verloskundigen gaf aan dat zwangere werkneemsters problemen ervaren met kolven op de werkplek.

Voor werkgevers, ondernemingsraden en werkneemsters is een factsheet beschikbaar met daarin enkele belangrijke zaken over kolven op de werkplek. Zo staan er richtlijnen in over waaraan een kolfruimte moet voldoen maar worden er ook tips gegeven voor het kolven op het werk.

Zowel de internetenquête als de poll worden gehouden in het kader van de Wereld Borstvoeding Week die loopt van 2 tot en met 8 oktober.
---