Ministerie van Defensie

05-10-2006 17:03

WEEKOVERZICHT AFGHANISTAN

De afgelopen periode heeft in het teken gestaan van het afronden van operatie Medusa, het verder uitbouwen van de contacten in de regio en het uitvoeren van voorbereidende besprekingen door het Provinciaal Reconstructieteam (PRT).

Met de terugkeer van de eenheid die de vooruitgeschoven basis Martello bemande, kwam zondag 1 oktober een einde aan de steun met grondtroepen aan de Canadezen in Kandahar. Kamp Martello was op verzoek van de commandant van Regionale Commando Zuid tijdelijk overgenomen van de Canadese Task Force opdat zij troepen vrij kon maken voor operatie Medusa. Tijdens hun verblijf op Martello werden de Nederlanders tweemaal aangevallen. Eenmaal ontzetten ze een Canadees konvooi dat was gestrand in de omgeving van het kamp en werd bestookt met raketten. Op 25 september ten slotte kwamen twee 107 mm raketten terecht op ongeveer 1,5 km van het kamp. Zaterdag 30 september werd de eenheid afgelost door de Canadezen. Een deel van het personeel vloog die dag per helikopter terug naar het kamp in Tarin Kowt. De rest volgde een dag later over de weg.

Het PRT kende een week met veel vergaderingen en planning, maar waarin ook concrete resultaten werden geboekt. Dinsdag werd een eerste cursus voor hulppolitie (Afghan National Auxiliary Police of ANAP) met twintig deelnemers afgesloten. De opleiding tot hulppolitie geldt als opmaat voor het echte politiewerk. De met overheidsgeld opgeleide agenten dienen direct de veiligheid in de provincie. De initiële cursus beslaat drie dagen. Later in het jaar hoopt het PRT deze groep een echte politiecursus te geven. De afgelopen week vertrok ook de eerste lichting aspirant-agenten voor de Afghaanse Nationale Politie (ANP) voor een cursus naar Kandahar.

Een Nederlandse verkenningspatrouille raakte op maandag 1 oktober betrokken bij vijandelijkheden in de omgeving van Chora. Rond een lokale politiepost was het al een aantal dagen onrustig. Op verzoek schoot een Nederlandse eenheid te hulp. Op 1 oktober ontstond een kort vuurcontact. Daarbij is ook luchtsteun aangevraagd. Een Nederlandse F-16 heeft daarbij zijn boordkanon gebruikt en een bom afgeworpen. Zowel de Nederlandse troepen als de politie bleven bij dit incident ongedeerd.

In de afgelopen periode kwamen de F-16âs nog twee keer in actie. Tweemaal op één dag leverden twee toestellen op verzoek van de Britten luchtsteun aan grondtroepen in de omgeving Garmser in de provincie Helmand. In beide gevallen werd het 20 mm kanon ingezet.