Ingezonden persbericht


VREDE VAN UTRECHT

FESTIVAL KUNST IN OORLOG GROOT SUCCES:
MEER DAN 20.000 BEZOEKERS, AANZET TOT NIEUWE PROJECTEN EN SAMENWERKINGSVERBANDEN

Het festival Kunst in Oorlog, een co-productie van Vrede van Utrecht en Stadsschouwburg Utrecht, is zowel inhoudelijk als gemeten naar de publieke belangstelling succesvol verlopen. Ruim 20.000 bezoekers wisten de weg te vinden naar de theater-, muziekvoorstellingen en tentoonstellingen van het festival. Kunst in Oorlog bracht uiteenlopende kunstenaars uit Nederland, de Balkan en het Midden-Oosten bij elkaar en vormde de aanzet tot nieuwe samenwerkingsverbanden en projecten. Het programma was samengesteld door Chris Keulemans, schrijver/journalist en voormalig directeur van De Balie.

Publieksfavorieten waren de theatervoorstellingen Kamp van Hotel Modern en Een totale Entführung van Transparant/Ramsey Nasr, Händel's UtrechtTe Deum door de Nederlandse Bachvereniging in Vredenburg en de Domkerk, de lezing van Bernard-Henri Lévy en de tentoonstellingen Short Stories from Troubled Societies van de Bosnische fotograaf Zijah Gafiæ in de Domkerk en Elements of Normality door diverse kunstenaars uit Servië in de Toren van Babel. Vooral deze twee tentoonstellingen hebben veel publieke belangstelling gehad.

Grote indruk van maakten de Libanese rapper Clotaire K, de tentoonstelling Elements of Normality met videokunst uit Servië, het Marokkaans-Nederlandse ensemble Weshm en de literaire voordrachten van Tom Lanoye (Gent), Judith Herzberg (Amsterdam), Semezdin Mehmedinoviæ (Sarajevo), Ghassan Zaqtan (Ramallah) en Walid Sadek (Beiroet). De Zwarte Avonden, op een privé-adres in Utrecht, riepen de herinnering op aan kunst in tijden van bezetting en verzet. Festivalcentrum de Leeuwenbergh presenteerde de tentoonstellling Overlevenskunst, samengesteld door Edon Rizvanolli (Prishtina) en de installatie Holiday Pictures Project van Anat Stainberg (Tel Aviv). Daarnaast vonden er inspirerende lezingen en discussies plaats tussen de kunstenaars uit verschillende oorlogsgebieden. Raw Footage / Scapegoats, de indrukwekkende nieuwe installatie van Aernout Mik in BAK/Basis voor Actuele Kunst, opende op de laatste dag van Kunst in Oorlog, en is nog te zien tot 29 oktober.

Kunst in Oorlog maakte duidelijk dat het werk van een kunstenaar oog in oog met de oorlog ontmoedigend weerloos kan zijn. Maar ook essentieel: als verzet, herinnering of verwerking, of eenvoudig door schoonheid te plaatsen tegenover geweld. Het festival leverde ook nieuwe projecten en samenwerkingsverbanden op:
- de jonge Libanese componist/activist Tarek Atoui opende www.wart.dischosting.nl, een website voor politiek en artistiek nieuws uit Libanon; voor het ontwikkelen van de site ontvangt hij steun van Vrede van Utrecht, Waag Society, Streamtime, Pax Christi en de European Cultural Foundation
- BAK en de Kosovaarse galerie Exit spraken over een mogelijke presentatie van Aernout Miks 'Raw Footage/Scapegoats' in Kosovo
- Weshm ontving een uitnodiging om op te treden in Sakakini Cultural Centre te Ramallah
- Hotel Modern ontving een uitnodiging van het Fajr theaterfestival in Teheran
- Walid Sadek en Tony Chakar ontvingen een uitnodiging om deel te nemen aan 'Unbuilt Beirut', een project dat de Nederlandse organisaties Archis, Pearl Foundation en Partizan Publik dit najaar in Beiroet organiseren
- studenten van de schrijfopleiding aan de HKU brengen via bemiddeling van Kunst in Oorlog dit najaar een bezoek aan Beiroet.

Vrede van Utrecht en programma samensteller Chris Keulemans bezinnen zich op een vervolg op dit succesvol verlopen festival.

Het volgende festival dat Vrede van Utrecht organiseert is Kunst in mijn buurt, een nieuw festival rond community art dat van 23 t/m 26 november in Utrecht zal plaatsvinden. Recht uit het hart, verhalen voor, door en met mensen uit alle hoeken van de wereld. Dansers uit Cuba, spelers uit Ecuador, jongeren uit Bosnië, Mostar, Parijs en Utrecht, bewoners van het asielzoekerscentrum en Utrechters uit Rivierenwijk. Het is een uitgebreid programma met theatervoorstellingen, documentaires en een Cinemaaltijd. De voorstellingen zijn te zien in verschillende buurten van Utrecht: Rivierenwijk, Lombok, Overvecht en de Binnenstad. Te zien zijn o.a. Stut Theater, het Rotterdams Wijktheater, Het 5e kwartier, Le Grand Cru, Growing up in Public, BAF, Teatro di Nascosto en het Municipal Youth Theatre of Split.

Vrede van Utrecht is een initiatief van gemeente en provincie Utrecht.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vrede van Utrecht, Petra Orthel, 030-2303862 (petraorthel@vredevanutrecht.nl)

Petra Orthel
Vrede van Utrecht
Communicatie

Kunst in mijn buurt//Art in my backyard
Community Art Festival 23 t/m 26 november 2006

Vrede van Utrecht
Postadres: Postbus 532, 3500 AM, Utrecht
Bezoekadres: Vinkenburgstraat 19 bis, 3512 AA, Utrecht Telefoon: 030-2303862 / 06-10586235
www.vredevanutrecht.nl

Postadres Bezoekadres Telefoon: 030-230 38 62

Postbus 532 Vinkenburgstraat 19bis Telefax: 030 - 230 38 61 3500 AM Utrecht 3512 AA Utrecht E-mail: petraorthel@vredevanutrecht.nl