Ingezonden persbericht


Persbericht

5 oktober 2006

Nieuw hulpmiddel voorkomt zwaar tillen voor interieurbouwers

Redie Interieurs wint ¤ 3.000,-- met zelfbedachte Rolkar

Redie Interieurs Oirschot is de hoofdprijswinnaar van de prijsvraag 'Minder tillen op de bouwplaats'. Met de zelfontwikkelde 'Rolkar' sleepten zij de eerste prijs van ¤ 3.000,-- in de wacht. De Rolkar is een breed inzetbaar til- en transporthulpmiddel voor de interieurbouw. Op 5 oktober werd de prijs door de jury feestelijk uitgereikt op de vakbeurs Hout in Ahoy Rotterdam. Het Arboconvenant Meubelindustrie organiseerde de prijsvraag speciaal voor de sector interieurbouw.

Erwin van der Dungen van Redie Interieurs Oirschot nam de prijs in ontvangst. Hij gebruikt de Rolkar volop in het dagelijks werk. Met dit hulpmiddel kunnen zware objecten worden vervoerd, zowel in de werkplaats als bij montage en plaatsing op locatie. Objecten als balies, kasten of tafelbladen schuiven over twee brede rollen gemakkelijk een transportbus in en uit. Zo wordt zwaar tillen verminderd of zelfs geheel voorkomen. Door de rollen te vergrendelen is de Rolkar ook geschikt voor werken op hoogte bij productie of montage. De jury beoordeelde de inzending als een 'echt nieuw concept, inzetbaar in de hele logistieke keten'.

Vier prijswinnaars

Naast de eerste prijs zijn er nog drie prijzen uitgereikt. De derde prijs van ¤ 1.000,-- is gewonnen door Restauratieatelier Pieter Koorn te Alkmaar met het 'Beter Hondje', een meubeltransportkar die inzetbaar is op oneffen terrein. De jury heeft besloten de tweede prijs niet toe te kennen, gezien de kwaliteitsverhouding tussen de inzendingen.

De twee aanmoedigingsprijzen van ¤ 500,-- zijn gewonnen door studenten Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Twente, met nog nader uit te werken ontwerpen. Het team van de TU Delft heeft de 'Titan' bedacht, een hefarm op basis van een verenconstructie. Het Twentse team stuurde de 'Manus' in, een hulpmiddel met vacuümtechniek om gemakkelijker handmatig te tillen.

De vier prijswinnende inzendingen waren te zien in het Houttheater op de vakbeurs Hout. Ook de 'Tillium' werd daar getoond, een tilhulpmiddel ontwikkeld door Ophuis Engineering, dat in 2005 de eerste prijs won in een ontwerpwedstrijd voor de woonbranche.

Tillen in de interieurbouw

Interieurbouwers werken veel op locatie om bijvoorbeeld wanden, kasten, balies of keukens te plaatsen. Regelmatig hebben werknemers te maken met onverharde terreinen, smalle doorgangen, grote, moeilijk te verplaatsen objecten of het ontbreken van een lift. Tillen van te zware meubelen en onderdelen is dan vaak niet te voorkomen.

Veel tilhulpmiddelen zijn minder geschikt om op locatie te gebruiken, bijvoorbeeld omdat

ze te groot zijn of niet geschikt voor onverhard terrein. Onderzoek heeft uitgewezen dat interieurbouwers zelf slimme oplossingen verzinnen om zwaar tillen te voorkomen. Het doel van de prijsvraag was om een aantal zelfbedachte hulpmiddelen boven tafel te krijgen, zodat deze mogelijk ook door andere bedrijven gebruikt kunnen worden.

Arboconvenant Meubelindustrie

Het Arboconvenant Meubelindustrie is een initiatief van de Centrale Bond van Meubelfabrikanten, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de werkomstandigheden in de bedrijfstak te verbeteren. Doelstellingen zijn minder fysieke belasting, minder blootstelling aan oplosmiddelen, een VOS-scan bij een groot aantal bedrijven en 10% minder WAO-instroom en minder langdurig ziekteverzuim. Gewoon DOEN is het motto van de voorlichtingscampagne.

In de jury van de prijsvraag waren de vier convenantpartijen vertegenwoordigd.

Fotobijschrift: Erwin van der Dungen (l) en Wil Kapteijns (r) van Redie Interieurs Oirschot met de cheque en het winnende ontwerp.

Einde persbericht


---