Ingezonden persbericht


Amsterdam, 5 oktober 2006

Liotard (SP) opent EARA asbestconferentie

Vandaag opende SP Europarlementariër Kartika Liotard in Amsterdam de conferentie van de European Asbestos Removal Association EARA. "Een asbestvrije wereld kan alleen bereikt worden als alle partners samenwerken : politici, overheden én astbestverwijderaars. Tijd om de handen ineen te slaan, aan het werk!" hield zij de conferentie voor.

Op de EARA conferentie waren behalve politici en asbestverwijderaars ook vertegenwoordigers van ministeries, medici en activisten van onder anderen Greenpeace. Kartika Liotard hield de openingstoespraak waarin zij vooral opriep om met asbest geen spelletjes te spelen: "Ophouden met elkaar zwarte pieten toebedelen of te mekkeren over geld. Asbest moet opgeruimd worden, niet alleen uit schepen als de Otopan, maar ook van de kilometers asbestwegen en -paden hier in Nederland".

Na een uiteenzetting over de jarenlange betrokkenheid van de SP bij de strijd tegen asbest, refereerde Liotard aan de internationale asbestconferentie die zij vorig jaar in het Europees Parlement organiseerde. "Bedrijven, slachtoffers, medici, advocaten en politici uit 25 landen namen daar de Brussels-Declaration aan. Die gaat in op maatregelen die snel genomen moeten worden op het gebied van asbestproductie, de verwijdering van asbest en mensenrechten. Er is grote noodzaak voor een concreet actieplan inzake asbest voor heel Europa én de derde wereld".

Op de EARA conferentie vroeg zij de aanwezigen de handen ineen te slaan. "Europese bedrijven moet verboden worden in de derde wereld asbest te blijven produceren en verkopen. Ons levensgevaarlijke afval moet snel en vakkundig opgeruimd worden, zowel in Europa als daarbuiten. Dat lukt alleen als iedereen samenwerkt".

Meer informatie: Kartika Liotard, 06-51298808

Bekijk de videopresentatie of lees de volledige tekst van Kartika Liotard op www.europa.sp.nl