GEEN DIERENDAG VOOR BRUINVIS GRIEJAN

Harderwijk 4 oktober 2006 - Niet voor alle dieren was het gisteren een feestdag. Halverwege de dag spoelde op de dijk van Lauwersoog een bruinvis aan. Het dier, dat door de vinders Griejan werd genoemd, werd overgebracht naar het opvangcentrum van SOS Dolfijn in het Dolfinarium in Harderwijk. Het ernstig verzwakte dier wordt daar 24 uur per dag verzorgd.

De bruinvis werd gevonden door de familie Douwe, die een fietstochtje maakte langs de dijk. Tussen Lauwersoog en Anjum werd de aandacht opeens getrokken door een vreemde vorm in het water. Eerst dacht ik dat het een zeehond was, vertelt mevrouw Douwe. Hij lag daar te spartelen en omdat het eb werd kwam hij steeds een beetje bloot te liggen. We hebben direct onze zoon gebeld om de zeehondencréche in Pieterburen te waarschuwen. Toen het EHBZ-team (eerste hulp bij zeehonden) eenmaal ter plekke kwam bleek het om een bruinvis te gaan. Het reddingsteam haalde het dier uit het water en waarschuwde SOS Dolfijn, dat de zorg overnam.

In het opvangcentrum van SOS Dolfijn werd het dier onderzocht en vervolgens in een apart bassin gezet. Volgens dierenarts Niels van Elk is het dier ernstig verzwakt en uitgedroogd. Door de zwakke gezondheid is het dier zelf niet in staat om te zwemmen. Een team van vrijwilligers houdt de bruinvis 24 uur per dag boven water om te voorkomen dat het dier verdrinkt. Het is wel een eigenwijs dier, zegt verzorgster Jolene Arts. Ook al is hij nog zo ziek, hij bepaalt welke richting hij op wil zwemmen en ook hoe hard hij gaat. Soms moest ik echt een beetje rennen om hem bij te houden.

Vanaf de vroege ochtend is het langzamerhand iets vooruit gegaan met Griejan. De ademhaling is beter, net als de ontlasting. Na een nachtje papvoeding wordt er nu af en toe ook een haring aan het eten toegevoegd. Toch is de gezondheid nog altijd fragiel en houden de medewerkers rekening met het ergste. De bloedwaarden zijn niet goed, zegt verzorgster Jolene Arts. De dierenarts denkt aan een ontsteking in de longen, maar Griejan is nog te zwak om dat te kunnen onderzoeken.

De komende dagen wordt Griejan voortdurend ondersteund. Als alles goed gaat moet ze vanaf maandagavond in een soort hangmat gaan drijven, waardoor de vrijwilligers geen nachtdienst meer hoeven te draaien.