Gemeente Breda

Tien extra stembureaus tijdens de Tweede Kamerverkiezingen

Het college van burgemeester en wethouders wil bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november aanstaande tien extra stembureaus inrichten. De stembureaus komen op plekken waar veel publiek komt, zoals het Centraal Station, hogescholen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Het is een experiment waarmee het college niet alleen de opkomst wil bevorderen maar ook de dienstverlening aan de Bredase kiezers wil vergroten.

De stembureaus komen in het Centraal Station, het Amphiaziekenhuis (locaties Molengracht en Langendijk), de NHTV, de Avans Hogeschool en bij de verzorgingshuizen De Breedonk, Ruitersbos, Westerwiek, De Leijstroom en Valkenhove.

De openingstijden van deze extra stembureaus worden zoveel mogelijk aangepast aan de behoefte van het publiek. Zo kan op het Centraal Station van 06.30 tot 20.00 uur worden gestemd en bij de ziekenhuizen aan de Molengracht en aan de Langendijk tussen 7.30 en 20.00 uur.In de traditionele stembureaus kan - zoals gebruikelijk - van 7.30 tot 21.00 uur gestemd worden. Kort voor de verkiezingen worden treinreizigers bij het Centraal Station via folders geïnformeerd over het extra stembureau daar.

De Bredase kiesgerechtigden ontvangen op 31 oktober samen met de stempas een totaaloverzicht van de stembureaus. Het overzicht staat ook op de achterkant van de kandidatenlijst, die in de week van 6 november huis-aan-huis wordt bezorgd en op de gemeentelijke website www.breda.nl.

Zijn de resultaten van het experiment positief, dan overweegt het college om ook bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart 2007 extra stembureaus in te richten.

De nieuwe ontwikkeling sluit aan bij het experiment Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal (SWS) waartoe de gemeenteraad op 14 september heeft besloten. Bij zowel de Tweede Kamerverkiezing op 22 november als bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart volgend jaar kunnen de Bredase kiezers op de dag van de stemming zelf bepalen in welk Bredaas stemlokaal zij gaan stemmen.

Breda, 5 oktober 2006