TNS NIPO


Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

5 oktober 2006

Normen- en waardendebat Balkenende moet doorgaan

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking (87%) vindt het een goede zaak dat Balkenende de discussie over normen en waarden in Nederland stimuleert. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, dat in opdracht van RTL Nieuws werd gedaan op de 'Nationale dag van respect'.

Van de Nederlanders zegt 84 procent dat er een gebrek aan respect heerst in onze samenleving. De Nederlandse bevolking geeft dan ook bijna eenduidig (90%) aan dat de discussie over normen en waarden in ons land voortgezet moet worden in het volgende kabinet.

Een eenzijdige, maar productieve discussie
Bijna zeven op de tien Nederlanders noemen de gevoerde normen- en waardendiscussie eenzijdig (69%). Iets meer dan de helft van de Nederlanders (52%) heeft echter wel het idee dat de manier waarop Balkenende de normen- en waardendiscussie leidt, goed is. Volgens een deel van de Nederlandse bevolking heeft de discussie ook resultaat geboekt: bijna een derde (30%) zegt dat de discussie over normen en waarden in onze samenleving ervoor heeft gezorgd dat ze anderen met meer respect benaderen. Iets méér dan een derde (35%) denkt dat Nederlanders anderen met meer respect zijn gaan benaderen door de discussie; men schat het effect van de discussie bij anderen dus ietwat groter in, dan bij zichzelf.

Respect is dat men elkaar in zijn waarde laat
Voor Nederlanders betekent respect 'dat men elkaar in zijn waarde laat' (56%) of 'dat ik anderen in hun waarde laat' (19%). Ook wordt nog gezegd 'dat ik in mijn waarde wordt gelaten' (6%) en 'bewondering voor elkaar hebben' (5%).

Uit de overige antwoorden blijkt dat respect iets is dat van twee kanten moet komen: je hebt het voor elkaar. Respect wordt ook omschreven als eerbied, iets wat je moet hebben voor je ouders en iets wat jongeren moeten hebben ten opzichte van ouderen. Je hoort beleefd te zijn en niet te schelden. Een enkeling noemt 'voor elkaar in de bres springen', 'het respecteren van geloof en overtuiging', 'respect hebben voor alles wat leeft' en 'iemand nemen zoals hij is'.

C5361 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 5 oktober 2006. In totaal zijn 600 Nederlanders van achttien jaar of ouder (n=600) ondervraagd.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Anouk van Drunen (tel: 020 522 54 46) of Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).