Vrije Universiteit Amsterdam

Behandeling baarmoederhalskanker met robot succesvol

Een team artsen in VU medisch centrum heeft voor het eerst in Nederland een patiënte met baarmoederhalskanker volledig met de chirurgische robot behandeld. Het betrof hier een operatie waarbij de gehele baarmoeder verwijderd werd, een zogenaamde radicale operatie. De robot maakt nauwkeurig opereren mogelijk waardoor minder bloedverlies en complicaties optreden. Belangrijk voordeel voor de patiënt is dat de opnameduur verkort wordt tot 3 à 5 dagen, in plaats van 10 dagen, zoals na een reguliere grote operatie. Bijkomend voordeel is dat een grote buikwond door deze manier van opereren wordt voorkomen.

Een radicale verwijdering van de baarmoeder, de zogenaamde Wertheim-Meigs operatie, kon tot voor kort alleen met een grote operatie gebeuren. Door middel van laparoscopie (sleutelgat-operatie) werd bekeken of patiënten daarvoor in aanmerking kwamen en konden alleen lymfeklieren worden verwijderd. Nu kan ook de gehele radicale operatie uitgevoerd worden met robotchirurgie. Deze eerste robot-laparoscopische Wertheim-Meigs operatie werd uitgevoerd door gynaecoloog professor René Verheijen van VU medisch centrum, tezamen met dr. Jan Persson uit Zweden. In Zweden heeft men al langer ervaring met deze ingreep. VUmc is het enige academische centrum in Nederland waar de robot op deze manier ingezet wordt bij de behandeling van gynaecologische kanker.

Baarmoederhalskanker komt in Nederland jaarlijks bij 700 vrouwen voor, van wie naar schatting 300 voor een operatieve ingreep in aanmerking komt. Deze operatie bestaat uit de al meer dan 100 jaar bekende Wertheim-Meigs operatie. In VUmc wordt bij deze operatie ook gebruik gemaakt van de zogenaamde poortwachterklierdetectie-methode. Deze methode is bij borst- en huidkanker al gebruikelijk, maar wordt voor baarmoederhalskanker alléén in het VUmc uitgevoerd. Bij deze methode wordt gekeken welke lymfeklier tumorcellen bevat om te bepalen hoe omvangrijk de operatie dient te zijn. Komt een patiënte in aanmerking om geopereerd te worden dan is het mogelijk, indien de vrouw jong is en nog kinderwens heeft, om alleen de baarmoederhals langs vaginale weg te verwijderen. De baarmoeder blijft in dat geval gespaard. Mocht een radicale baarmoederverwijdering toch nodig zijn, dan is dat nu middels robotchirurgie mogelijk.