Gemeente Eindhoven

Persbericht 5 oktober 2006

âHoor en wederhoor (Veel geruis en weinig wind)â

Feitenonderzoek Eindhoven afgerond

Het onderzoek naar het bestuurlijk-ambtelijk handelen binnen de gemeente Eindhoven heeft geen bewijs voor onrechtmatig handelen opgeleverd. Het rapport van het forensisch onderzoeksbureau 4iTrust kreeg als titel mee âHoor en wederhoor (Veel geruis en weinig wind)â. De titel geeft de algemene conclusie van het onderzoek goed weer; de onderzochte geruchten over misstanden in het bestuurlijk en/of ambtelijk functioneren zijn onjuist gebleken. Wel vermeldt het rapport enkele voorbeelden van onzorgvuldig ambtelijk handelen.

Het onderzoek van 4iTrust liep van eind december 2005 tot 1 oktober 2006. Directie aanleiding voor het onderzoek waren de geruchten die opdoken na het verschijnen van het rapport âEen streep in het Zandâ van de externe Commissie Caminada. Die geruchten suggereerden dat er binnen de bestuurlijke en ambtelijke organisatie zaken plaatsvonden die niet strookten met de uitgangspunten van rechtmatigheid en fatsoenlijk bestuur. Deze geruchten vormden voor de gemeenteraad aanleiding om een onderzoek in te stellen naar mogelijk strafbare feiten. De resultaten van dat onderzoek werden op 5 oktober door de commissie die het onderzoek begeleidde (een delegatie uit de Raad) aan de voorzitter van de gemeenteraad aangeboden. De Raad zal de rapportage op 24 oktober in een raadsvergadering bespreken.

Onderzoeksproces

Het onderzoek van 4iTrust richtte zich op bestuurlijk-ambtelijk handelen in zestien casussen. Die casussen waren het resultaat van een inventarisatie van hardnekkige geruchten door de diverse fractievoorzitters.
Gedurende het onderzoek heeft de Begeleidingscommissie de opdracht - als gevolg van nieuwe informatie - op twee onderdelen aangevuld: met de casus aanbesteding van Cultureel Centrum De Effenaar en de casus ontwikkeling van centrum Doornakkers.
Het onderzoek â dat intensief en diepgaand was - heeft een veel langere doorlooptijd gekend dan de Raad en de Begeleidingscommissie aanvankelijk voor ogen stond: afronding nog voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vanwege de aanvullende onderzoeken en de gewenste zorgvuldigheid in het kader van hoor en wederhoor kon het rapport nu pas worden aangeboden. De kosten van het onderzoek zijn daardoor ook hoger uitgevallen en kwamen uit op ⬠818.500,--.

Conclusie

De Begeleidingscommissie heeft begrip voor de conclusies van de onderzoekers, gezien hun bevindingen en legt het integrale rapport âHoor en wederhoor (Veel geruis en weinig wind)â met alle deelcasussen aan de raad ter beoordeling voor. Het is aan hem om als opdrachtgever conclusies te trekken en eventueel gevolgen te verbinden aan het eindrapport. De Begeleidingscommissie vestigt in haar aanbiedingsbrief de aandacht van de Raad nog op twee onderwerpen: de aanbesteding van de nieuwbouw van Cultureel Centrum De Effenaar en de wijze waarop de commissie Caminada tot de beslissing is gekomen om het van onderzoeksmateriaal te vernietigen. Daarbij wordt vooral aandacht gevraagd voor ambtelijk handelen. Ook wordt gewezen op twee gevallen waarin mogelijk sprake is van niet integer ambtelijk handelen. Na bespreking in de Raad is het volgens de Begeleidingscommissie aan het College om daar iets mee te doen.

Bijlagen

Brief aan de gemeenteraad
Samenvatting
Deelrapporten
Zie het origineel