Hoogheemraadschap van Rijnland


wateronderzoek in Lisse
Presentatie resultaten van het wateronderzoek in Lisse

Persbericht, 5 oktober 2006

Het hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Lisse informeren de bewoners van Lisse over de resultaten van de inventarisatie naar alle wateren. Ook presenteren zij de resultaten van het grondwateronderzoek. Naar aanleiding van de geconstateerde probleempunten gaan het hoogheemraadschap en de gemeente maatregelen opstellen om in de toekomst droge voeten te houden en te kunnen genieten van mooi water.

Op de informatieavond van 4 oktober kwamen vier thema's aan bod: grondwateroverlast, overstorten, baggeren en oppervlaktewater. De knelpunten zijn uiteengezet en gekoppeld aan mogelijke maatregelen.

Grondwateroverlast

Grondwateroverlast is een belangrijk onderdeel van het Waterplan. Daarom is onder de inwoners van Lisse een enquête uitgezet om inzicht te krijgen in de grondwaterproblemen. Uit het onderzoek is gebleken dat in de Poelpolder, de wijk Meerzicht, de wijk Meerenburgh en de oude kern van Lisse grondwateroverlast het meest voorkomt. Het gaat vooral om overlast onder de woning, in de kelders en in kruipruimtes. Om een beter inzicht te krijgen in de oorzaak van de problemen worden de grondwaterstanden in deze gebieden momenteel gemeten. In september zijn hiervoor peilbuizen geplaatst. Op basis van dit onderzoek bekijken gemeente en hoogheemraadschap welke maatregelen nodig zijn om de problemen op te lossen.

Weinig bergingsruimte

Uit onderzoek naar het oppervlaktewater is gebleken dat vooral de wijk Meerzicht en de oude kern van Lisse probleemgebieden zijn. In deze gebieden is bij hevige regenval weinig ruimte om water tijdelijk op te slaan. Een van de uitdagingen in het waterplan is om in bestaande gebieden, en bij toekomstige nieuwbouw, extra ruimte voor het water te creëren.

Waterkwaliteit

In heel Lisse blijkt de waterkwaliteit onder de maat. Belangrijke oorzaak is de dikke sliblaag. Daarnaast is er onvoldoende mogelijkheid voor de ontwikkeling van waterplanten en -dieren.

Maatregelen voor waterkwaliteit en verbeterde inrichting van de oevers moeten deze problemen voor een gedeelte het hoofd bieden.

Waterplan

Door klimaatsveranderingen valt er de komende jaren meer regen en zijn er langere periodes van droogte. Daarom hebben het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen in het Nationaal Bestuursakkoord Water vastgesteld dat elke gemeente een waterplan moet hebben. Daarnaast heeft de Europese Unie de Kaderrichtlijn Water ingesteld om te zorgen voor een beter kwaliteit van het water. In januari 2006 hebben de besturen van Lisse en Rijnland geld beschikbaar gesteld voor het opstellen van een waterplan. De maatregelen die volgen uit de geconstateerde knelpunten worden opgenomen in dit Waterplan. Ook de samenwerkingsafspraken tussen de twee partijen worden hierin vastgelegd.

Meer informatie

Wie naar aanleiding van de informatieavond nog vragen heeft, kan terecht op de website van de gemeente, www.lisse.nl, en op de website van het hoogheemraadschap van Rijnland: www.rijnland.net.

Voor meer informatie neem contact op met Corinne de Nijsvan het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071 - 306 3408 of met Lina Damo van de gemeente Lisse, telefoon 0252 - 433 249.