PvdA verliest aanhang onder allochtonen


NIEUWEGEIN, 00041031 -- Een op de drie allochtonen (37,2%) zal bij de Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA stemmen. De PvdA is hiermee nog steeds de grootste partij onder allochtonen, maar verliest flink in vergelijking met twee weken terug. Vooral de aanhang onder Marokkanen krijgt een deuk van 56,1% naar 41,8%. Dit blijkt uit de tweede Stemindex Allochtonen van Foquz Etnomarketing.

Het aantal linkse stemmers onder allochtonen blijft gelijk (61,9%). De SP-aanhang verdubbelt naar 10,5%. Ook de aanhang van Groen Links groeit (14,2%), vooral onder Marokkanen.

De steun voor de regeringspartijen blijft stabiel op 15,8%. Er treedt echter een verschuiving op van het CDA naar de VVD. Vooral onder Surinamers daalt de CDA-aanhang (van 17,8% naar 7,9%) en stijgt de VVD aanhang (van 7,5% naar 13,7%).

Voor de Stemindex Allochtonen is een representatieve groep van 594 stemgerechtigde allochtonen van 18 jaar en ouder face-to-face benaderd. Ze hebben vragen beantwoord over opkomst en stemgedrag. Verder zijn enkele stellingen voorgelegd over favoriete premier en de voorkeuren voor een partij met veel allochtone kandidaten.

Allochtonen hebben liever Bos (39,2%) dan Balkenende (17,9%) als premier. Verder stemmen ze het liefst op een partij met veel allochtone kandidaten. De voorkeur gaat daarbij uit naar iemand uit de eigen etnische groep.

Nederland telt op dit moment 1,2 miljoen allochtonen die stemrecht voor de Tweede Kamer hebben. Afhankelijk van de opkomst tijdens de verkiezingen zullen tussen de 10 en 16 Kamerzetels door de allochtone factor bepaald worden.

De Stemindex Allochtonen geeft aan dat de opkomst onder allochtonen hoog zal liggen. Bijna driekwart (73,6%) van de Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen zegt gebruik te zullen maken van zijn stemrecht.

Op grond van deze opkomst zullen zeker 7 Kamerzetels en mogelijk zelfs 12 zetels door het stemgedrag van allochtonen bepaald worden.





Ingezonden persbericht