Rijksuniversiteit Groningen

Starten met steun van bestaande onderneming: grotere overlevingskans, maar minder innovatiekracht

Datum: 5 oktober 2006

`Whose child?' is een onderzoek naar de oprichters van nieuwe bedrijven. Wie zijn betrokken bij de oprichting van een nieuw bedrijf? Uiteraard zijn dat de nieuwe ondernemers zelf, maar ook bestaande bedrijven spelen een belangrijke rol, zegt Sierdjan Koster. "Dat is tot nu toe ondergewaardeerd. Ten onrechte, want bestaande bedrijven hebben een positieve invloed op de oprichting van nieuwe bedrijven. Ze functioneren als opleidingsinstituut voor nieuwe ondernemers en geven soms ook directe steun aan oprichtingen."

Uit het onderzoek blijkt dat oprichtingen die beïnvloed zijn door bestaande bedrijven systematisch verschillen van oprichtingen die geheel onafhankelijk zijn begonnen. "Dat zie je vooral bij nieuwe ondernemingen die steun ontvingen. Ze hebben een grotere kans om de oprichtingsfase door te komen. De banden met een bestaand bedrijf zorgen ervoor, dat de onderneming een basis heeft om op voort te bouwen en dat vermindert de risico's." Gesteunde bedrijven zijn wel minder innovatief. Koster: "Voor innovatie moet je juist kunnen losbreken van bestaande structuren en dat is een probleem voor gesteunde bedrijven."

Sierdjan Koster (Leeuwarden, 1979) studeerde ruimtelijke wetenschappen in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de vakgroep Economische Geografie. /JS

Datum en tijd

5 oktober 2006, 14.45 uur

Promovendus

S. Koster

Proefschrift

Whose child ? How existing firms foster new firm formation: individual start-ups, spin-outs and spin-offs

Promotores

prof.dr. L.J.G. van Wissen en prof.dr. J. van Dijk

Faculteit

ruimtelijke wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

S. Koster, tel. (050)363 38 85, e-mail: sierdjan.koster@rug.nl (werk)