PvdA Rotterdam


Karakus geeft standpunt in Armeense kwestie

Do 5 Okt 2006 - Redactie
Karakus geeft standpunt in Armeense kwestie

Hamit Karakus, PvdA-wethouder en van Turkse afkomst, gaf vanmiddag zijn standpunt in de Armeense kwestie

Vanmiddag stond op de agenda van het actualiteitenuur van de Rotterdamse gemeenteraad ook de genocide op Armeniërs. Dit valt enigszins buiten de orde van een actualiteitenuur, waar immers de gemeenteraad spreekt met de diverse wethouders als zijnde de vertegenwoordigers van het college, over actuele zaken waar het gemeentebestuur over gaat. Maar dit is een kwestie waar het college niet over gaat.

PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst vroeg daarom ook aan burgemeester Opstelten die als voorzitter van de raad verantwoordelijk is voor de agenda, waarom hij dit onderwerp, op aandragen van Leefbaar Rotterdam, toch op de agenda had gezet. Van Heemst zei het weliswaar een heel belangrijk onderwerp te vinden voor maatschappelijk debat, maar niet een onderwerp voor debat tussen de gemeenteraad en het college. Alle andere aanwezige partijen met uitzondering van Leefbaar namen ditzelfde standpunt in.

Burgemeester Opstelten gaf aan dat de 2 wethouders van Turkse afkomt er toch aan hechtten om ten overstaan van de raad hun persoonlijk standpunt te geven. Uiteindelijk werd dan ook besloten niet te debatteren, maar de 2 wethouders wel de ruimte te geven hun verklaring af te leggen.
Beide wethouders, Hamit Karakus van de PvdA en Orhan Kaya van GroenLinks deden dit op persoonlijke titel en niet namens het college.

Hieronder de verklaring uitgesproken door wethouder Kaya, mede namens wethouder Karakus, tijdens raadsvergadering donderdag 5 september
2006:

Mede namens wethouder Karakus wil ik in reactie op de vragen van raadslid Sørensen van Leefbaar Rotterdam het volgende zeggen:

Hoewel wij gewend zijn om in deze raad met u te debatteren over zaken die het bestuur van de stad aangaan willen wij de kwestie die u ons nu voorlegt niet uit de weg gaan.
Al twee weken wordt Turken in Nederland en in het bijzonder Nederlandse politici van Turkse afkomst gevraagd een standpunt in te nemen in de Armeense kwestie. Het debat wordt daarbij verengd tot het innemen van een standpunt of er in de jaren 1915-1920 nu wel of niet sprake is geweest van een genocide.

Wij, de wethouders van Turkse afkomst in dit Rotterdamse college, erkennen dat er in die jaren honderdduizenden Armeense slachtoffers zijn gevallen. Wederom een verschrikkelijke episode in de wereldgeschiedenis, waar wij helaas niet bij machte zijn om de klok terug kunnen draaien.

In het volkerenrecht is de term genocide heel precies omschreven: stelselmatige uitroeiing van een volk of volksgroep. De vraag of er sprake is geweest van genocide is belangrijk voor de volkeren die het betreft. Voor de slachtoffers is het niet meer relevant.
Wij zijn van mening dat een internationaal onafhankelijk onderzoek uitsluitsel moet geven over de kwalificatie genocide. Voor de geschiedenis is dat van belang. Wij sluiten ons dan ook aan bij de resolutie die op 27 september in het Europees Parlement is aangenomen die oproept om dit onderzoek onder VN-vlag uit te laten voeren. Deze resolutie is met steun van bijna alle Nederlandse partijen in het Europees Parlement aangenomen.
Zolang dit onderzoek niet is voltooid lijkt het ons verstandig als politici zich niet opwerpen als rechters in een historisch debat waarvan de meesten de vele haken en ogen niet overzien.

Om elk misverstand te voorkomen. Voor ons staat vast dat in de jaren
1915-1920 honderdduizenden Armeniërs op een gruwelijke manier zijn omgekomen. Dat hier sprake is van een stelselmatige volkerenmoord, een genocide, valt geenszins uit te sluiten, maar is nooit formeel door een Hof of Tribunaal vastgesteld. Wij ondersteunen daarom noch de Armeense claim dat onomstotelijk vaststaat dat er sprake is geweest van genocide noch de officiële Turkse visie dat zeker is dat het niet het geval is geweest. Een positie die overigens ook door de Nederlandse regering wordt ingenomen.
Als politici moeten wij lessen uit trekken uit de geschiedenis en onze inzet moet erop gericht zijn om mensen dichter tot elkaar te brengen. Dat begint in je eigen stad. Dat is wat ons als wethouder van deze stad dagelijks drijft. Daar mag u ons dagelijks op aanspreken.

Zie ook het artikel van Nebahat Albayrak en Frans Timmermans uit Trouw over de Armeense genocide op deze site.

PvdA Rotterdam © 2005 - Disclaimer - Powered by SWIS Webbeheer