Tentoonstelling "Monkey Stories" in Stadhuis Almere


ALMERE, 20060927 -- Van 5 t/m 31 oktober 2006 vindt in het Stadhuis van Almere de tentoonstelling "Monkey Stories" plaats, een beeldende kunsttentoonstelling met vier professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling belicht op artistieke wijze de aap, leefomgeving en relatie met de mens. Deelnemende professionele kunstenaars zijn Burd Elcaya, Lucienne Kleverlaan, Svetlana Tiourina en Anita de Harde. Naast hedendaags werk zullen reprodukties rond het thema getoond worden van historisch werk van o.a. het Rijksmuseum in Amsterdam.

De tentoonstelling wordt op donderdag 5 oktober om 17:00u geopend door de burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma in de B-passage van het Stadhuis. De opening is openbaar en gratis toegankelijk.

Organisator van het festival is de stichting Euro Art Evolution met als oprichter kunstenaar, componist en produktontwikkelaar Burd Elcaya. Met het organiseren van tentoonstellingen en festivals wil de stichting een breder publiek interesseren voor beeldende kunst en nieuwe perspektieven creëren voor professionele beeldend kunstenaars.

Een deel van het werk is ook tentoongesteld tijdens het grootschalige Euro Art Festival dat van 26 augustus t/m
17 september 2006 plaatsvond op 15.000 m2 in het Amstelpark in Amsterdam. De tentoonstelling "Monkey Stories" is dit jaar in november nog te zien in Lelystad.

De tentoonstellingen met wisselende thema's zullen jaarlijks plaatsvinden in Amsterdam en Flevoland en binnen drie tot vijf jaar ook georganiseerd worden in andere Europese steden waaronder Berlijn en Barcelona.

Het thema "Monkey Stories" is gekozen als uitgangspunt om een actieve relatie te leggen met mens, natuur en leefomgeving. De aap bindt en scheidt de mens en is daarmee artistiek gezien een interessant uitgangspunt. Daarbij is het thema inhoudelijk belangrijk genoeg om in de aandacht te brengen van een breed publiek.

De uit Indonesie afkomstige kunstenaar Burd Elcaya stelt zich de vraag of er in de huidige maatschappij nog echt plaats is voor het natuurlijke van zowel dier als mens en of het nog mogelijk is in harmonie met elkaar samen te leven. Hij toont dit door een drie-dimensionale installatie van twee bedreigde mensapen, de Gorilla en de Orang Oetang.

Kunstenares Lucienne Kleverlaan deed onderzoek naar apen en toont in haar schilderijen hoe mensen met apen omgaan en hoe apen zich tot elkaar verhouden in een kunstmatige omgeving gecreëerd door de mens. Met haar werk stelt zij zich de vraag wat sterker is: de natuur of de civilisatie.

De van oorsprong Russische Svetlana Tiourina toont haar visie op de aap. Zij maakte naam als auteur en illustrator van kinderboeken die in verschillende landen in Europa en Azië uitgebracht werden en won hiermee in 2000 de International Cartoon Prize - "21st Century - Humanity in Nature" uitgeroepen door de Verenigde Naties in New York.

Anita de Harde, kunstenares uit Lelystad, toont in een serie schilderijen haar visie op het thema.
Zij is aktief betrokken bij de bedreigde natuur, waarbij de aap een belangrijk thema is in haar recente werk.