Adviseur premier Irak: Amerika gebruikt ons


Exclusief interview in jongerenkrant TED

AMSTERDAM, 20061005 -- In een exclusief interview met jongerenkrant TED zegt Basam Alhussaini, de politiek adviseur van de Irakese premier Nouri Maliki, dat Amerika Irak alleen gebruikt om Iran, Libanon en Syrië onder de duim te houden. De Amerikanen zijn volgens Alhussaini evenmin uit op een sterke overheid in Irak zelf: "Ze willen een zwakke centrale regering die ze makkelijk kunnen controleren." De Amerikaanse overheid zou vrezen dat een sterke Irakese regering een natuurlijke bondgenoot wordt van de sjiitische buurlanden Iran en Syrië.

Volgens Alhussaini is deze angst volledig ongegrond: "De werkelijkheid zit anders in elkaar. Onze buurlanden en de Arabische wereld willen juist helemaal geen vrije overheid in Irak zien. Landen als Syrië en Saoedi-Arabië sturen zelfs miljoenen dollars om Irakezen te vermoorden. Ik heb met mijn eigen ogen gezien dat er in moskeeën geld wordt opgehaald om aanslagen van opstandelingen in Irak te financieren. Onze regering heeft de documentatie om dat te bewijzen."

Alhussaini geeft ook aan dat het Irakese parlement ironisch genoeg een gevaar vormt voor de democratie in het land: "Veel parlementsleden zitten enkel en alleen op hun plek omdat hun bevolkingsgroep van de Amerikanen onderdeel van het parlement moest zijn en zij als enige beschikbaar waren voor de functie. In sommige gevallen gaat het zelfs om mensen die eigenlijk de verkiezingen hadden geboycot, maar toch door de Amerikanen werden overgehaald zich verkiesbaar te stellen. Met als gevolg dat ze hun functie nu gebruiken om de overheid alleen maar tegen te werken. Ze zijn een gevaar voor de staat."

Lees het volledige artikel op http://www.ted.nl/irak.pdf

OVER TED
TED is de eerste gratis jongerenkrant van Nederland. De krant verschijnt elke donderdag in een oplage van 150.000 exemplaren. Jongeren worden intensief betrokken bij de productie en verspreiding van de krant en de site. TED beschikt over een internationaal netwerk van correspondenten en heeft daarnaast jongeren, verspreid over heel Nederland, aangesteld om wekelijks content in de vorm van tekst, beeld en video aan te leveren.