Ingezonden persbericht

Overzicht artikelen Onderwijsblad

Nieuws

Dyscalculieverklaringen van slechte kwaliteit
De nu bestaande dyscalculieverklaringen hebben te weinig
kwaliteit en zijn te verschillend om daadwerkelijk de rekenproblemen bij kinderen aan te pakken.
Dat stelt de Nederlandse Vereniging tot Ontwikkeling van
het reken en wiskunde onderwijs (Nvorwo). Voor het vaststellen
van dyscalculie en ernstige rekenproblemen moet er hoognodig
een landelijk protocol komen. Een expertgroep van Nvorwo gaat zich volgende week buigen over het opzetten van zo'n gestandaardiseerde aanpak.

Vak Fries is een moetje
Fries is sinds 1980 een verplicht vak op basisscholen in de provincie. Scholen voeren die verplichting aan als belangrijkste reden voor het onderwijzen van de streektaal. Bijna de helft van de leerlingen vindt het vak minder leuk dan andere vakken. Dat blijkt uit het onderzoek Fries op school van de Onderwijsinspectie.

Veel computers per leerling
Het aantal computers per leerling op Nederlandse scholen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Voor elke vijf leerlingen is er nu gemiddeld één computer in huis, zo stelt de Europese Unie in een vergelijkend onderzoek naar het basis- en voortgezet onderwijs onder haar lidstaten. In 2001 moesten honderd leerlingen het nog doen met dertien computers.

Niemand wil in Engeland schoolleider worden
Engeland kampt met een groot tekort aan schoolleiders in het basisonderwijs. Van de tien vacatures blijven er drie open.

Interview
Agnes Kant (SP) maakt zich kwaad over leerfabrieken

'Ik wil alles weten en ik onthoud alles'

Ze leerde makkelijk, maar vond veel op school 'overbodige ballast'. Met politiek was Agnes Kant (SP) op het lyceum nog helemaal niet bezig. "Volgens mij kwam dat door mijn generatie, in mijn omgeving waren er nauwelijks groepen actief." Nu maakt ze zich kwaad over de leerfabrieken waarin veel scholen veranderd zijn en over de anonimiteit van de leerling.

Achtergrond

Te koop: eerstegraads bevoegdheid, wegens overcompleet
"Als academicus ben je tegenwoordig een loser als je het onderwijs ingaat", constateert de vereniging Beter Onderwijs Nederland. Het Sociaal en Cultureel Planbureau lijkt de BON gelijk te geven. Wil de laatste eerstegrader het licht uitdoen?
Help de onderwijsassistent
Het middelbaar beroepsonderwijs is een belangrijke leverancier van pabostudenten geworden. Een derde van de instroom komt uit het mbo. De meeste van hen zijn onderwijsassistenten die volwaardig meester of juf willen worden. Bij gebrek aan perspectieven als assistent en aan vraag op de arbeidsmarkt. Ze hebben meer praktijkervaring dan havisten, maar tegelijkertijd vaak een vakinhoudelijke achterstand. De ervaringen van twee pabo's: de Marnix Academie in Utrecht en De Kempel in Helmond.
Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht
Aanmelden nieuwsbrief
Ontvangt u deze nieuwsbrief via een collega en wilt u voortaan de nieuwsbrief automatisch op uw eigen e-mailadres ontvangen?
Meldt u nu hier aan
Volgende nummer
Het volgende nummer verschijnt 21 oktober 2006

Algemene Onderwijsbond / 0900 463 62 62 / info@aob.nl / www.aob.nl
het Onderwijsblad nr 17
7 0ctober 2006
Utrecht, 6 oktober 2006