VROM - Van Geel ontvangt belangrijke milieuactivist Al Gore

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

6-10-2006

Staatssecretaris Pieter van Geel ontvangt vandaag in Amsterdam voormalig Amerikaanse vice-president Al Gore. Vanavond woont Gore in het Tuschinski-theater de Nederlandse première van de documentaire 'An Inconvenient Truth' (Een ongemakkelijke waarheid) bij. De film is gebaseerd op zijn gelijknamige boek, dat vandaag in het Nederlands verschijnt. Van Geel zal Gore het eerste exemplaar overhandigen.

Gore was als vice-president onder Clinton mede de architect van het Kyoto-protocol dat in 1997 opgesteld. Industrielanden verbinden zich hierin om de uitstoot van broeikasgassen in 2008-2012 met gemiddeld 5% te verminderen ten opzichte van het niveau in 1990. De VS hebben het verdrag uiteindelijk niet geratificeerd.
Gore presenteert vandaag op een klimaatcongres aan de Vrije Universiteit (VU) zijn boek 'An inconvenient truth' en opent hij het Klimaatcentrum van de VU door een korte introductiefilm te vertonen met de belangrijkste resultaten van het klimaatonderzoek van de universiteit. Tijdens de bijeenkomst discussiëren Van Geel en onder andere minister Winsemius in de aula met Gore over klimaatverandering. 's Avonds overhandigt Van Geel Gore het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van zijn boek.
"Gore brengt zijn boodschap heel indringend en scherp"aldus Van Geel. "Het is een Amerikaanse, ontzettend gelikte presentatie, maar er wordt niet gesjoemeld met de feiten."

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Klimaatverandering