Rechtbank Zutphen


Installatie lid van het gerechtsbestuur, tevens sectorvoorzitter en twee vice-presidenten

Zutphen, 6 oktober - Vrijdag 6 oktober vindt in de Burgerzaal te Zutphen een openbare buitengewone terechtzitting plaats. Tijdens deze zitting zal de heer mr. E.G. de Jong tot lid van het gerechtsbestuur, tevens sector voorzitter worden geïnstalleerd. De heren mr. W.H. Westhuis en mr. R. Krijger zullen worden benoemd tot vice-president.

Waarnemend president de heer mr. R.S. Croll zal in de installatiespeech ingaan op ontwikkelingen in de rechtspraak, met name de rechtbank Zutphen. Naar aanleiding van de uitspraak van de Vreemdelingen Kamer in de zaak van de moeder van de minderjarige Hui Chen tegen de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie zal mr. Croll ingaan op de verhouding politiek en rechtspraak.

De heer mr. ing. E.G. de Jong studeerde 1986 af aan de Landbouw Universiteit van Wageningen in het vak Cultuurtechniek. In zijn functie van adjunct-secretaris van de Gewestelijke Raad van het Landbouwschap in Drenthe ontwikkelde hij zijn belangstelling voor de juridische kant van de regelgeving. In 1989 studeerde hij dan ook af aan de Rijks Universiteit te Utrecht, met als specialisatie Privaatrecht. Na een loopbaan als rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Groningen en rechter in Almelo startte hij in 2000 als rechter in Zutphen. In 2001 stond hij aan de wieg van de afdeling Vreemdelingenrecht, onderdeel van de sector Bestuursrecht, en sinds de oprichting is hij afdelingsvoorzitter. Hij ziet het vooral als een uitdaging om een gerichte bijdrage te leveren aan de verdere invulling van de missie / visie van de rechtbank Zutphen.

De heer mr. W.H. Westhuis is vanaf 1995 actief als rechter in de rechtbank Zutphen. Voorheen was de heer Westhuis jarenlang bij het ministerie van Justitie in Den Haag, o.a. als hoofd van de afdeling personeelszaken rechterlijke macht, werkzaam. Daarvoor had hij overigens al als gerechtssecretaris in o.a. Rotterdam en Zutphen gewerkt. Als voorzitter van de ondernemingsraad in de rechtbank Zutphen heeft hij zich beziggehouden met diverse personele en bedrijfsmatige aangeleden.

De heer mr. R. Krijger studeerde Nederlands recht aan de Rijks Universiteit van Groningen. Na het afstuderen, met als hoofdrichtingen: privaatrecht, publiekrecht en strafrecht, werkte hij als jurist te Assen en Utrecht. Hij werkte ook nog enige tijd als gerechtsauditeur en rechter te Alkmaar. Sinds 2000 werkt de heer Krijger als rechter in de sectoren Civiel, tot medio 2005, en Straf van de rechtbank Zutphen. In de sector Civiel was hij kinderrechter en vanuit deze functie is hij een van de landelijke specialisten met betrekking tot het Kinderontvoeringsverdrag.

Naast de president van de rechtbank zullen mevrouw mr. L.M. van Zanten-Renders, hoofdofficier van justitie, en de Deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Zutphen, de heer mr. F.B.A.M. van Oss, de geïnstalleerden toespreken.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 6 oktober 2006 Naar boven