Time : 17:31:42
Date : 05 October 2006
Sender Name: Everaets & C°

De Klinieken Sint-Jan en Saint-Pierre organiseren het 1ste

Symposium van Neurologie en Neurochirurgie over bejaarde personen

Chronische hydrocefalie is geneesbaar mits een snelle diagnose

Beste journalist,

De diensten Neurologie en Neurochirurgie van de Kliniek Sint-Jan in Brussel en de Kliniek Saint-Pierre in Ottignies organiseren op vrijdag 6 oktober 2006 het 1ste Symposium van Neurologie en Neurochirurgie over bejaarde personen. Thema van dit symposium is de chronische hydrocefalie. Hoewel deze aandoening momenteel met een chirurgische ingreep vrij gemakkelijk te behandelen is, stellen de neurochirurgen van de Klinieken Sint-Jan en Saint-Pierre vast dat er op vlak van de juiste diagnosestelling nog heel wat verbeteringen mogelijk zijn. Dr. Michel Triffaux, neurochirurg en hoofd van de dienst Neurochirurgie van de Kliniek Sint-Jan, benadrukt dat de uitdaging erin bestaat snel de juiste diagnose te stellen om patiënten die in aanmerking komen voor een ingreep effectiever te behandelen. Het symposium heeft dan ook tot doel de geriaters en huisartsen voor deze problematiek te sensibiliseren.

Chronische hydrocefalie werd veertig jaar geleden voor het eerst beschreven door Solomon Akim in The New England Journal of Medicine als een trias van symptomen: dementie, motorische stoornissen en urinaire incontinentie. Chronische hydrocefalie is te wijten aan een stoornis in de hersenvochtcirculatie waarbij het hersenvocht of liquor niet voldoende wordt opgenomen. Deze stoornis veroorzaakt een uitzetting van de ventrikels of hersenkamers wat gepaard gaat met letsels aan het hersenweefsel.
De aandoening kan leiden tot dementie en treft ongeveer 0,5 tot 1% van de personen ouder dan 65 jaar.

De behandeling van chronische hydrocefalie bestaat erin via een chirurgische ingreep de liquor af te voeren naar een ander lichaamsdeel door middel van een drainagesysteem in de vorm van een klep of shunt. Deze programeerbare klep maakt het mogelijk de druk in de hersenkamers postoperatief te regelen. Het resultaat na de drainage is niet altijd 100% bevredigend. Toch maakt de ingreep, afhankelijk van de ernst van de hersenletsels, het de patiënt mogelijk weer een min of meer normaal familiaal en sociaal leven te leiden. Het succes van de chirurgische ingreep is des te groter wanneer de diagnose snel kan worden gesteld.

- Einde persbericht -

De Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel, biedt met haar hooggespecialiseerde team van 1.100 medewerkers een kwalitatief en uitgebreid verzorgingspakket aan. Het gaat om een totaalzorg gebaseerd op de erkenning van de lichamelijke, emotionele en sociale noden van de patiënt. Respect voor de veelheid van culturen, filosofieën en religies staat daarbij centraal. De Kliniek Sint-Jan bestaat sinds 1211 en kan buigen op acht eeuwen ziekenhuistraditie.