Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

VU-onderzoekers bundelen kennis rond klimaatonderzoek

AL Gore aanwezig bij opening Klimaatcentrum

De voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore zal vrijdag 6 oktober op een klimaatscongres aan de Vrije Universiteit zijn boek An inconvenient truth presenteren. Op hetzelfde congres opent ook het Klimaatcentrum van de Vrije Universiteit voor het eerst zijn deuren, in aanwezigheid van de top van het bedrijfsleven, politici, wetenschappers en studenten. De opening van het centrum gebeurt door het vertonen van een korte introductiefilm, met de highlights van het VU-klimaatonderzoek.

Broeikasgassen, global warming, smeltende ijskappen. Dat klimaatverandering een belangrijk en wereldomvattend thema is, is waarschijnlijk het understatement van het jaar. Ook in het onderwijs en onderzoek aan de Vrije Universiteit speelt dit onderwerp al jaren een grote rol. Het nieuwe Klimaatcentrum bundelt voor het eerst de activiteiten van een aantal van haar internationale toponderzoeksgroepen. Het Klimaatcentrum zal zich bezighouden met vier thema's.

Paleo-klimaatonderzoek. Oftewel: wat kunnen we leren van klimaatveranderingen in het verleden? Hoe kon de zeespiegel 125.000 jaar geleden met twee meter per honderd jaar stijgen? Kan de uitstoot van CO2 eenzelfde effect veroorzaken? Analyse van koraalgroei en oceaansediment- monsters kan een antwoord geven op die vraag.

Ecosysteem en hydrologisch onderzoek. Hoe zullen de permafrostgebieden reageren op de mondiale opwarming? Zou het vrijkomende methaan het broeikaseffect kunnen versterken? Kunnen de bossen in een warmere wereld net zoveel CO2 opnemen als nu? En hoe reageren regenval en plantengroei op elkaar in een warmer wordende wereld?

Met preventie- en scenario-onderzoek willen wij er achter komen hoe, en hoe snel de uitstoot van broeikasgassen in de geïndustrialiseerde landen kan worden beperkt, in de westerse landen, maar ook in snel opkomende landen zoals China en India. Wat is de effectiviteit van economische prikkels en internationale verdragen? Welke energievormen kunnen door fundamenteel onderzoek worden ontwikkeld, zoals waterstof en bio-zonnecellen?

Adaptatie-onderzoek tenslotte, richt zich op de effecten van klimaatverandering voor laaggelegen gebieden in de wereld, zoals Nederland. Kunnen deze gebieden klimaatbestendig worden gemaakt? Wat zijn daarvan de kosten en de baten? Ruimtelijke economie geeft hierbij handvaten.

De verschillende onderzoeksgroepen van de VU werken internationaal samen met soortgelijke initiatieven in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de VS, China, Brazilië, India en Afrika. Met het klimaatonderzoek wil de Vrije Universiteit een bijdrage leveren aan de vergroting van het inzicht in de werking van de aarde en het effect van menselijk handelen daarop. Dat alles ten behoeve van een duurzame ontwikkeling.