Vrije Universiteit Amsterdam

Meer nier beter voor later

De nierfunctie en bloedruk op jonge en volwassen leeftijd zijn sterk afhankelijk van de mate van aanleg van de nieren tijdens de zwangerschap. Een laag geboortegewicht, bijvoorbeeld ten gevolge van roken of zwangerschapsvergiftiging, zorgt voor minder nieraanleg en verhoogt daarmee het risico op hoge bloeddruk en nierproblemen. Deze uitkomsten bieden aanknopingspunten om mensen met nierschade eerder op te sporen. Ook de Nierstichting richt zich hierop door middel van een thuistest; de Niercheck. Kinderarts Michiel Schreuder promoveert op 6 oktober op deze bevindingen aan VU medisch centrum in Amsterdam.

De nieren hebben meerdere functies, zoals het zuiveren van het bloed en het regelen van de bloeddruk. Om deze functies uit te voeren, is een nier opgebouwd uit kleine filters (nefronen). Tijdens de zwangerschap wordt ongeveer een miljoen nefronen per nier aangelegd, maar dat aantal is erg afhankelijk van de groei tijdens de zwangerschap. Het onderzoek van Schreuder richt zich op de gevolgen van een verminderd aantal nefronen, als gevolg van slechte groei tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld door roken of zwangerschapsvergiftiging.

Bij kinderen werd onderzocht wat de effecten zijn van de aanleg van minder nefronen. Direct na de geboorte blijken de nieren in dat geval al minder te functioneren. Dat wordt gecompenseerd, maar geeft wel problemen als er een nierziekte bijkomt. Onderzoek bij kinderen met een nierziekte toont aan dat de ziekte ernstiger verloopt als er minder nefronen aangelegd zijn. Onderzoek bij kinderen bij wie maar een nier in plaats van twee is aangelegd, toonde aan dat deze halvering van het aantal nefronen bij 50% van de kinderen tot problemen leidt. Als daarbij dan bovendien sprake was van een laag geboortegewicht, liep het percentage kinderen met hoge bloeddruk of met tekenen van nierschade verder op.