Gemeente Borger-Odoorn


05-10-2006

2E EXLOËRMOND WIL DAGRECREATIE BEVORDEREN

In 2e Exloërmond zijn een aantal voorzieningen gerealiseerd die op vrijdagmiddag 6 oktober om 13.30 uur in het dorpshuis De Kiel'n feestelijk in gebruik worden genomen. De voorzieningen maken onderdeel uit van het plan dat is ontstaan door vragen uit de bevolking en het doel om dagrecreatie te bevorderen in het veenkoloniale dorp. De deelgebiedcommissie Achterste Diep van het Hunzeproject heeft met veel vrijwilligers uit 2e Exloërmond en met de provincie Drenthe de handen ineen geslagen om de voorzieningen mogelijk te maken.

In het recreatiegebied van de Exloërkijl zijn banken, een picknicktafel, een vissteiger (ook toegankelijk voor mindervaliden) en een podium voor 'theater aan het water' geplaatst. In de dorpskern zelf staat een nieuw informatiebord over het jaarlijkse 'Stratenmakersfestival', met bijzondere aandacht voor het dorpsfeest en de sierbestrating.
Om de ingebruikname extra feestelijk te maken, is een mini-expositie samengesteld door amateur-historicus Jacco Pranger. De expositie gaat over vier mensen die in de ontwikkeling van 2e Exloërmond een belangrijke rol hebben gespeeld: de heer B. van Vondel, actief als dorpsschrijver van 1955 tot 2003; zuster T. Vos, medewerkster van het Groene Kruis in de periode 1935 tot 1960; dokter H.W. Wildeboer, huisarts van 1944 tot 1966 en mevrouw J.A. Willems, directrice van de Landbouwhuishoudschool van 1961 tot 1985.
De expositie over belangrijke 'Twaide Mondkers' is te zien van 9 t/m 12 oktober in de hal van het 'Mondkersheem', Anne de Vriesstraat 39-1 in 2e Exloërmond tijdens openingstijden van de bibliotheek.