Ingezonden persbericht


D66 Internationaal Symposium 'New Challenges to European Democracy'

6 oktober 2006 in Amsterdam

In het kader van het 40-jarig jubileum organiseert D66 op vrijdag 6 oktober 15:00-17:30 in de Raadzaal in Amsterdam een actueel internationaal debat rond het thema 'New Challenges to European Democracy'. Het internationaal symposium zal geopend worden door burgemeester Job Cohen. Aan het debat zullen onder andere deelnemen:
- Gijs de Vries, EU coördinator voor terrorismebestrijding
- Graham Watson, leider van de liberale ALDE fractie in het Europees Parlement
- Sophie in 't Veld, Europarlementariër D66

Verscheidene D66 prominenten en gasten zullen aanschuiven bij de discussie, die wordt geleid door voormalig vice-premier Laurens Jan Brinkhorst. Daarnaast zullen ook enkele deskundigen input aan de discussie leveren, waaronder Jan Schoonenboom, onderzoeker WRR, en Petra Stienen, arabist. Onder de gasten zijn vertegenwoordigers van Liberal International, ELDR, zusterpartijen en ambassades.

Uitdagingen

D66 is bij uitstek een internationale partij, die het debat niet schuwt. De uitdagingen die Europese liberaal democratische partijen tegemoet zien, namelijk liberale principes, grondrechten en democratische beginselen versus groeiende terroristische dreiging, angst en populisme, staan dan ook centraal tijdens het Internationale Symposium. In het kader van een immer groeiende internationale samenwerking is het noodzakelijk om ook het debat breder te trekken.

Politics of Fear

De strijd tegen terrorisme heeft in ieder geval één ding bereikt, namelijk dat veel mensen in angst leven en dat steeds meer groeperingen en politieke partijen inspelen op die angst. De zogenaamde 'Politics of Fear' viert hoogtij. Mensen zijn bereid grondrechten op te geven waar voorgaande generaties voor hebben gestreden en de straat voor opgingen. Populisme en extreme groeperingen rukken op en de toon verhardt. D66 vecht tegen deze ontwikkelingen. Bij D66 staat de dialoog centraal, want dat is de enige weg naar duurzame vooruitgang.

Hamas: samenwerken of isoleren?
Hoe gaan we om met democratisch gekozen bewegingen die er onfrisse of ondemocratische ideeën op na houden? Zowel binnen Europa in onze eigen landen als daarbuiten, zoals in het Midden-Oosten. In België wordt het Vlaams Belang middels een cordon sanitaire buiten spel gezet. Haar groeiende populariteit suggereert echter een averechts effect, en bovendien is de maatregel ondemocratisch. Hamas is gekozen door de Palestijnen, maar wordt internationaal niet erkend. In een recent rapport suggereert de WRR dat erkenning van een dergelijke partij leidt tot stabiliteit en, uiteindelijk, nuancering en relativering. Een dergelijke suggestie wordt echter met angst en woede ontvangen. Kennelijk is democratie pas acceptabel als de gekozen partij onze voorkeur heeft. Hoe valt dat als liberaal te verdedigen?

|Voor de redactie:                                                   |
Het debat is gratis toegankelijk voor zowel leden als niet-leden, maar plaatsen zijn beperkt.

Aanmelden

Pers die het internationaal symposium wil bijwonen wordt verzocht zich aan te melden via s.casse@d66.nl. Er zal plaats gereserveerd worden voor pers en er zullen persmappen aanwezig zijn.

Programma D66 Internationaal Symposium:

14.00 Graham Watson ontvangt de Nederlandse pers

14:30 Ontvangst in de Raadzaal te Amsterdam, Waterlooplein

15:00 Welkomstwoord door burgemeester Job Cohen

15:10 Toespraak door Katarina Gloncakova (vice-president ELDR)

15:20 Toespraak door lijsttrekker Alexander Pechtold - officiële opening van het 40 jarig jubileum van D66

15:30 Internationaal Symposium deel I

Sprekers o.a.: Gijs de Vries (EU coördinator voor terrorismebestrijding), Graham Watson (leider van de liberale ALDE fractie in het Europees Parlement), Sophie in 't Veld (Europarlementariër D66)

Co-referenten: Jan Schoonenboom (auteur van het WRR-rapport 'Dynamiek in islamitisch activisme'), Jasper Veen (Secretary General van Liberal International), Lousewies van der Laan (fractievoorzitter D66 in de Tweede Kamer), Tjeerd Dierckxsens (internationaal secretaris JD), Petra Stienen (arabist)

Gespreksleider: voormalig Vice-Premier Laurens Jan Brinkhorst

16:20 Pauze

16:40 Internationaal Symposium deel II

17:20 Afsluiting door Laurens Jan Brinkhorst

17:30 Einde van het Internationaal Symposium

Meer informatie:
Voor meer informatie over het internationale werk van D66 en routebeschrijving kijk op www.d66internationaal.nl

Het Internationaal Symposium wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de European Liberal Democrat and Reform Party (ELDR Party), aisbl.


---- -- Postbus 660
2501 CR Den Haag
Bezoekadres: Laan van Meerdervoort 50
Telefoon: 070-35 66 066
Fax: 070-364 19 17
Website: www.d66.nl
Email: info@d66.nl

Namens het Landelijk Bestuur van D66 nodig ik u hierbij uit voor het jubileumcongres van onze partij op:

Zaterdag 7 oktober 2006
Aanvangstijd: 9:30
In de RAI Amsterdam, Europaplein 2-22 te Amsterdam

Op dit congres komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
. Vaststelling verkiezingsprogramma 2006-2010 'Het gaat om mensen'
. Verkiezing lijsttrekker Eerste Kamer

Tevens zal om 16:25 (tijdstip onder voorbehoud) de lijsttrekker Tweede Kamer, Alexander Pechtold, het congres toespreken.

In bijlage treft u de conceptagenda aan. Deze conceptagenda is eveneens opgenomen in het congresboek, die in de persmap zit en voor u klaar ligt op het congres. Daarnaast zijn alle congresstukken beschikbaar via de internetsite van D66, http://www.d66.nl/najaarscongres2006

Mocht u naar aanleiding van deze uitnodiging nog vragen en/ of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met ondergetekende (070 - 356 60 66 en 06 - 543 005 29).

Met vriendelijke groet,

Aletta Hekker
Directeur Landelijk Bureau D66

Congresagenda Jubileumcongres 2006 - C84

Tijden bij benadering

08.45 Congreslocatie toegankelijk / aanvang registratie congresgangers 09.00 Congreszaal toegankelijk voor congresgangers 09.15 Aanvang welkomstbijeenkomst voor nieuwe leden (foyer op de begande grond)

9.30 Welkom door Frank Dales, voorzitter Landelijk Bestuur D66
. benoeming congresvoorzitters

. benoeming notulen- en stemcommissie

. voorzitter Landelijke Verkiezingscommissie: toelichting op de procedures voor de te houden verkiezingen

9.40 Financiën & Organisatie

. begroting 2007

. algemene organisatorische moties

10.10 Presentatie kandidaten voor de verschillende besturen en commissies en lijsttrekker EK
. besturen en commissies

. lijsttrekker Eerste Kamer

50. Behandeling concept-verkiezingsprogramma 'Het gaat om mensen'
. deel 1

12.00 Pauze


13.00 Speech partijvoorzitter Frank Dales
Uitreiking Jan Glastra van Loon-penningen

13.30 Behandeling concept-verkiezingsprogramma 'Het gaat om mensen'
. deel 2

40. Actuele politiek
actuele politieke moties (APM's)
algemene politieke moties (PM's)

15.15 Behandeling concept-verkiezingsprogramma 'Het gaat om mensen'
. deel 3

15. Uitslag verkiezingen: besturen en commissies en lijsttrekker EK

25. Speech lijsttrekker Tweede Kamer, Alexander Pechtold

16.45 Sluiting plenair congres, aansluitend jubileumfeest

Parallel aan het congres vinden de volgende fringemeetings plaats:

11.00 - 12.00 uur: Fringemeeting Landelijk Bestuur in zaal A Leden van het Landelijk Bestuur zijn beschikbaar om uw vragen over de vereniging D66 te beantwoorden. Deze fringemeeting is een direct resultaat van de motie AOM 83.0010, waarin het Landelijk Bestuur gevraagd wordt om expliciet verantwoording af te leggen over het gevoerde beleid in 2005. U kunt uw vragen ter plekke stellen of uiterlijk op donderdag 5 oktober om 17.00 uur stellen via vragenaanLB@d66.nl

11.00-12.00 uur: Fringemeeting Internationaal Democratisch Initiatief (IDI) in lounge auditorium Een bestuurslid van Stichting IDI en de secretaris Buitenland van het LB zal tijdens deze fringemeeting aanwezig zijn om uw vragen over het werk van IDI te beantwoorden. Deze fringemeeting is het resultaat van de motie AOM 83.0005, waarin wordt gevraagd om een gedegen verantwoording over het buitenlandbeleid.

13.30-14.15 uur: Fringemeeting kopstukken in zaal A U kunt uw vragen aan de leden van de Tweede Kamer, Eerste Kamer en Europees Parlement tijdens deze meeting stellen of van te voren via vragenaankopstukken@d66.nl De vragen per email moeten echter wel uiterlijk op donderdag 5 oktober om 17.00 uur ontvangen zijn.


---- --