Publicatiedatum: 06 oktober 2006

Provincie zet stevig in op omgevingsplan

Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland hebben een sluitende begroting voor 2007 aangeboden aan Provinciale Staten. Uit de begroting blijkt dat de provincie de komende jaren fors aan de slag gaat met de uitvoering van het Omgevingsplan. Centraal daarin staan de speerpunten. Om het Omgevingsplan te kunnen realiseren, gaat de provincie uit van `meer uitvoering en minder beleid'. Dit betekent het afstoten of het minder intensief uitvoeren van een aantal bestaande taken en het oppakken van nieuwe taken. Deze verschuiving leidt tot een andere inzet van menskracht, deskundigheid en financiën.

Met de sluitende begroting voor 2007 is het dagelijks bestuur (GS) erin geslaagd om middelen te vinden voor de ambities die Provinciale Staten (PS) hebben onderschreven tijdens de algemene beschouwingen in mei van dit jaar. Dit vraagt wel de nodige ombuigingen. De tarieven voor de opcenten van de Motorrijtuigenbelasting hoeven volgend jaar echter nog niet hoger te worden dan het verwachte inflatiepercentage. Voor zover nu bekend heeft Flevoland volgend jaar het op één na laagste tarief van alle provincies.
Als blijkt dat er extra investeringen nodig zijn voor nieuwe infrastructuur, dan kan na 2007 wel sprake zijn van een extra verhoging van de Motorrijtuigenbelasting. Hierover hebben GS en PS nog overleg.

De komende jaren wordt een flinke impuls gegeven aan de speerpunten in het Omgevingsplan:
o Investeringsprogramma Flevoland Almere
o Oostvaarderswold
o IJmeer/Markermeer
o Noord-Flevoland
o Luchthaven Lelystad
o Oostrand Flevoland (zône langs de randmeren tussen Ketelhaven en de Stichtsebrug)
o West-Oost As (het gebied langs de lijn Lelystad - Kampen/Zwolle)

Voor het realiseren van de speerpunten is veel geld nodig. De rekening hiervan wil de provincie dus niet bij de inwoners van Flevoland neerleggen in de vorm van een extra verhoging van de
motorrijtuigenbelasting.
In plaats daarvan zal ruimte worden gezocht binnen de bestaande budgetten. Dat betekent schrappen in het reguliere takenpakket en besparen op uitvoeringskosten.

Door deze ombuigingsoperatie moet vanaf 2008 jaarlijks 2,6 miljoen euro worden vrijgemaakt voor de uitvoering van de genoemde speerpunten. Voor 2007 kan met een veel lager bedrag worden volstaan, omdat er dan nog weinig kosten voor de uitvoering van het Omgevingsplan worden gemaakt.

Daarnaast komt er de komende jaren meer geld beschikbaar voor het onderhoud van land- en vaarwegen. Dit is nodig omdat de wegen sneller slijten door toegenomen gebruik. Bovendien is het aantal wegen toegenomen.
De extra inzet uit provinciale middelen voor de jeugdzorg wordt noodgedwongen voortgezet. Ook worden middelen ingezet om de organisatie aan te passen. Verder hebben GS vanaf 2008 1 miljoen euro gereserveerd om nieuw beleid te ontwikkelen.

Een minder positieve ontwikkeling is het teruglopen van de omvang van het Europese programma voor Flevoland vanaf 2007. Hierdoor verminderen de mogelijkheden voor het stimuleren van de economische ontwikkelingen in de provincie. Daarnaast is 2007 het laatste jaar waarin de zogenaamde `pijlergelden' beschikbaar zijn voor impulsen op het terrein van ruimte, economie en andere overheid.

Tot slot geeft de begroting 2007, mede op basis van een rapport van de Randstedelijke Rekenkamer over het jaarverslag 2005, meer inhoud aan de mogelijkheden tot sturing op doelen en indicatoren. Voor acht beleidsthema's is hiertoe een eerste stap gezet. De afspraak met PS is dat het aantal doelen en indicatoren geleidelijk verder wordt uitgebreid tot een niveau dat naar het oordeel van de Staten voldoende inzicht biedt in het ontwikkelde en gevoerde beleid.

Provinciale Staten vergaderen op 9 november over het vaststellen van de begroting voor 2007.