Nieuws

Nieuwsberichten

* Programmabegroting 2007

Begroting 2007: "Meer uitvoering en minder beleid"

Omgevingsplan geeft Flevoland flinke impuls

De begroting van de provincie voor 2007 is rond. De grootste uitdaging die de provincie zichzelf stelt, is het realiseren van het Omgevingsplan. In dat plan staan speerpunten waar de provincie zwaar op inzet:

Investeringsprogramma Flevoland Almere: Almere moet aantrekkelijk blijven om te wonen, te werken en sociaal en cultureel actief te zijn.

Oostvaarderswold: ruimte voor de combinatie van nieuwbouw, recreatie en natuur. Vanuit het Oostvaarderswold kunnen dieren via het Horsterwold en de Veluwe helemaal naar Duitsland.

IJmeer/Markermeer: hiervoor moet een langetermijnvisie ontwikkeld worden, waarbij natuur in elk geval een belangrijk onderdeel is.

Noord-Flevoland: hier ligt het accent op economie, waterhuishouding en verbetering van de leefomgeving.

Luchthaven Lelystad: het verder ontwikkelen van de luchthaven levert een bijdrage aan de economie (arbeidsplaatsen) en de bereikbaarheid van Flevoland.

Oostrand Flevoland (zone langs de randmeren tussen Ketelhaven en de Stichtsebrug): hier gaat het om het in samenhang ontwikkelen van zowel natuur, water, landschap, landbouw, recreatie en in beperkte mate, wonen en werken.

West-Oost As (het gebied langs de lijn Lelystad-Kampen/Zwolle): in eerste instantie werken we aan een aantrekkelijk leef- en werkgebied in het deel tussen Dronten en Kampen.

De provincie als regisseur

Tot nu toe lag de nadruk bij de provincie op financieren en toetsen. Daar komt verandering in: de provincie wordt veel meer `meedenker' en ontwikkelaar. Samen met publieke en private partners wil de provincie de concrete doelen van het Omgevingsplan realiseren. Deze regierol vraagt een andere manier van werken. Daarom wordt ook in de ontwikkeling van medewerkers geïnvesteerd.

Met Provinciale Staten is eerder afgesproken dat er geen extra kosten mogen worden gemaakt.

Daarnaast kijkt de provincie kritisch naar haar taken: welke kunnen wat minder intensief worden gedaan, of misschien wel worden geschrapt?

Voor de uitvoering van het Omgevingsplan is vanaf 2008 jaarlijks 2,6 miljoen euro nodig.

Waar ook geld naartoe gaat...

Een belangrijke taak van de provincie is het aanleggen en onderhouden van land- en vaarwegen.

De laatste jaren zijn er meer wegen bijgekomen; bovendien slijten ze sneller door intensief gebruik.

Voor de wegen is in 2007 9,8 miljoen euro beschikbaar.

Ook de jeugdzorg ontvangt nog geld van de provincie: 1 miljoen per jaar. Tot slot hebben Gedeputeerde Staten vanaf 2008 1 miljoen euro gereserveerd voor nieuw beleid.

Provinciale Staten vergaderen op 9 november over het vaststellen van de begroting 2007.