Partij van de Arbeid


Den Haag, 06 oktober 2006


Vragen van het lid Krähe (PvdA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat en de staatssecretaris van Milieu


over het storten van bagger


1. Heeft u kennisgenomen van het artikel over bagger in het NRC van donderdag 5 oktober 2006 waarin twee ambtenaren van RWS pleiten voor alternatieve methoden voor verwerking van slib?


2. Zijn er naar uw mening voldoende technische mogelijkheden om bagger op alternatieve wijze te verwerken?


3. Zou bij de verwerking van slib de zogenaamde ladder van Lansink moeten worden gehanteerd en zou storten dan een laatste optie moeten zijn?


4. Bent u met mij van mening dat elke regio zijn eigen slib zou moeten verwerken?


5. Is het juist dat diegenen die slibstortplaatsen exploiteren het begrip 'regio' nogal ruim opvatten en dat nu de situatie dreigt dat regionale slibstortplaatsen zoals die van bij de Ingensche Waarden gevuld worden met 12 miljoen kubieke meter vervuild slib dat grotendeels niet in de eigen regio is opgebaggerd?


6. Bent u op de hoogte van de milieuvergunning die de Provincie Gelderland heeft afgegeven voor het storten van vervuild slib tot en met klasse 4+ in de Ingensche Waarden in de gemeente Buren en de vele protesten die dat heeft opgeroepen?


7. Klopt het dat er geen acute noodzaak is voor extra slibstortplaatsen omdat bestaande stortplaatsen zoals bijvoorbeeld de Kaliwaal nog voldoende capaciteit hebben?


8. Klopt het feit dat andere Europese lidstaten Nederland als gidsland zien op het gebied van slibverwerking en dat hier kansen liggen om door samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven te komen tot een innovatief en schoon alternatief voor slibstort en dat zo'n alternatief economisch en milieutechnisch zeer aantrekkelijk is?


9. Bent u bereid opdracht te geven voor een onderzoek naar alternatieve verwerkingsmethoden en bent u bereid om de ontwikkelingexploitatie van nieuwe slibstortplaatsen, zoals de Ingensche Waarden, hangende het onderzoek tegen te houden?


10. Bent u bereid om bij wet of regelgeving vast te stellen dat commerciële bedrijven eerst moeten aantonen dat schone verwerking van slib niet mogelijk is, voordat zij een vergunning voor het storten van slib aanvragen?


11. Bent u ook van mening dat een stortverbod voor categorie 4 slib en zwaarder verontreinigd het proces van innovatie en implementatie van alternatieve verwerkingsmethodes zal versnellen?


12. Bent u bereid om in het verlengde van het stortverbod voor afval een stortverbod voor categorie 4 slib en zwaarder verontreinigd slib af te kondigen?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl