Ingezonden persbericht


Persbericht vrijdag 6 oktober 2006

AFA-Nederland: veroordeling Blood & Honour kopstuk is slechts het topje van de ijsberg

Gisteren werd door de rechtbank in Dordrecht de neonazi Michael Krick veroordeeld tot een celstraf van 36 maanden wegens poging tot doodslag van op Antilliaanse man. Krick heeft het slachtoffer met een glas tegen zijn oogkas geslagen. Op het moment dat het slachtoffer op de grond lag en probeerde weg te kruipen werd hij meerdere malen tegen zijn hoofd geschopt. Daarnaast werd Krick veroordeeld voor het in bezit hebben van T-shirt van de nazistische terreurgroep Combat 18.

Michael Krick is een van de kopstukken van de Racial Volunteer Force, een Nederlandse afdeling van het internationale nazi-netwek Blood & Honour. Een maand geleden werd een Belgische afdeling van Blood & Honour in opgerold. Bij de diverse huiszoekingen werd een compleet wapenarsenaal in beslag genomen. Ook organiseerde de Belgische neonazi's militaire trainingsweekenden. De Belgische Blood & Honour afdeling beschikte over goede contacten met diverse Nederlandse neonazi's. Afgelopen jaren werden in Nederland een aantal aan Blood & Honour-gelieerde nazi's gearresteerd. Bij arrestaties en huiszoekingen werden meerdere malen wapens in beslag genomen.

Waar in diverse Europese landen Blood & Honour afdeling door justitie zijn opgerold, kenmerkt de houding van de Nederlandse overheid zich door laksheid en struisvogelgedrag. Het is voor ons onverteerbaar dat individuele nazi kopstukken worden vervolgd, terwijl de groepsstructuren in stand blijven. Zolang Blood & Honour in Nederland legaal blijft, kan zij door blijven gaan met het rekruteren van een nieuwe aanwas aan neonazi's. Het vervolgen van een individueel naziekopstuk, zónder de groepsstructuren aan te pakken is dweilen met de kraan open. Het zijn juist groepsstructuren als Blood & Honour die neonazi's het nodige zelfvertrouwen geven en aanmoedigen om geweld tegen anderen te gebruiken.

Wie is Michael Krick?
De Duitser Krick heeft een lange staat van dienst in het neonazi wereldje. Als 16-jarige is hij betrokken bij aanvallen op een jongerencentrum en een vluchtelingen huis. In 1995 loopt hij voor het eerst mee in een extreemrechtse demonstratie in ons land. In de jaren hierna blijft hij regelmatig opduiken bij Nederlandse nazi demonstraties. Dit stopt abrupt wanneer hij in 1999 in Duitsland voor anderhalf jaar de gevangenis indraait. Na zijn vrijlating blijft Krick actief binnen Duits extreemrechts. Wanneer Krick opnieuw vervolging boven het hoofd hangt, vlucht hij eind 2000 naar Nederland. Al snel neemt Krick een prominente rol in binnen de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Bij diverse NVU demonstraties is Krick lid van de ordedienst. Daarnaast helpt hij, samen met het NVU-netwerk, de Duitse neo-nazi Christoph Schulte onderduiken. Schulte word in Duitsland gezocht wegens het bijna dood schoppen van een Griekse man. Waar Duitse nazi's die Schulte hielpen vluchten worden veroordeeld ontspringt Krick de dans. Ondertussen is Krick veroorzaker van diverse vechtpartijen, waarbij hij het barinterieur graag als wapen gebruikt. Opnieuw grijpt justitie niet in. Niet veel later haalt Krick de media door als spreker tijdens een NVU bijeenkomst op te roepen tot het plegen van aanslagen: "Val het systeem en haar knechten aan, die proberen ons ras te vernietigen. Ook Officieren van Justitie en Rechters hebben namen, adressen en familie. Maak ze duidelijk dat wij dit niet langer nemen en laat je fantasie daarbij de vrije loop. Toon geen medelijden of berouw, het Witte Arische Verzet leeft!". Het OM stelt een onderzoek in, maar gaat wederom niet over tot vervolging.

In 2002 wordt Krick bij toeval gearresteerd. Wanneer hij bij Hoek Van Holland de boot naar Engeland wil nemen wordt hij door de douane herkend. Omdat Duitsland een internationaal opsporingsverzoek voor Krick had lopen wordt hij uitgeleverd. In Duitsland wordt Krick veroordeeld voor het in bezit hebben van Cd's die "in buitengewoon grove bewoordingen het bestaan van de Holocaust ontkennen" en voor het gedurende een demonstratie tonen van een op zijn achterhoofd getatoeëerde SS-doodshoofd.

Na zijn vrijlating gaat Krick op oude voet verder. Michael Krick wordt al snel een van de kopstukken van de Racial Volunteer Force (RVF), een Nederlandse afdeling van Blood & Honour. De RVF is mede opgezet door ontevreden NVU-leden die zich niet kunnen vinden in de nieuwe 'gematigdere' koers van de NVU. De RVF kenmerkt zich door een obsessief antisemitisme en een sterke verheerlijking van geweld. De groep laat zich enthousiast over Palestijnse zelfmoordaanslagen. Andere 'helden' in de ogen van de RVF zijn Dave Copland (plaatste bommen bij kroegen en op straat, 140 gewonden) en Timothy McVeigh (plaatste een bom bij een Amerikaans overheidsgebouw, 168 doden). Dichter bij huis kunnen de moorden op Van Gogh ("goed is te weten dat Van Gogh regelmatig aan de cocaïne zat") en Fortuyn (democraat en homoseksueel) rekenen op de goedkeuring van Krick en de RVF. Ook op internet neemt Krick geen blad voor de mond. Op een extreemrechts forum juicht hij de aanslagen op 11 september toe. In Krick's ogen is het WTC een "symbool van het Joodse kapitalisme". Daarnaast roept Krick de andere forum leden op om de lokale synagoge in brand te steken, "maar wel op zaterdags", omdat dan de meeste mensen aanwezig zijn. Gezien Krick's staat van dienst, hebben wij niet de illusie dat zijn gevangenisstraf hem tot inkeer zal brengen. Binnen Nederlandse naziekringen wordt Krick ook beschouwd als een politiek gevangene.

=====

Meer informatie over Michael Krick en Blood & Honour is te vinden op onze website www.afanederland.org

++++++++

AFA-Nederland
Postbus 1184
6501 BD Nijmegen
Tel; 06-15.626.309
Url; http://www.afanederland.org/
Giro: 947.42.45