Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 26 september 2006

Advies strafrechtelijke aansprakelijkheid verschenen Op 26 september 2006 is het advies verschenen over het wetsvoorstel van de regering dat de strafrechtelijke aansprakelijkheid voor bestuurders en ambtenaren regelt. Het advies is aangeboden aan minister Hirsch Ballin van Justitie en minister Remkes van BZK.

Samenvatting
In het advies schaart de Raad zich achter de keuze van de regering om de strafrechtelijke immuniteit van bestuurders en leidinggevende ambtenaren los te laten. De Raad is van mening dat Bestuurders en leidinggevende ambtenaren die in functie betrokken zijn bij strafrechtelijke feiten niet afgeschermd horen te worden door de strafrechtelijke immuniteit van de overheid. Wél is het van groot belang dat de verantwoording primair via politiek-bestuurlijke controlemechanismen verloopt en dat het Openbaar Ministerie in zijn vervolgingsbeleid deze controlemechanismen de ruimte biedt.

U kunt de tekst van het advies vanaf hier raadplegen en downloaden.

Advies 'Bestuur op maat' verschenen
Op 25 september is het advies Bestuur op maat verschenen van de Raad voor het openbaar bestuur over het middenbestuur. Het eerste exemplaar van het advies is overhangdigd aan de minister van BZK, de heer J.W. Remkes.

Samenvatting
In het advies pleit de Raad ondermeer voor de vorming van twee aparte provincies voor de Noorvleugel en Zuidvleugel van de Randstad. Verder zou met name de lokale bestuurskracht in aaneengesloten stedelijke gebieden in de Randstad moeten worden versterkt. De Raad bepleit daarom de vorming van regiogemeenten in de stedelijke agglomeraties Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Voor ingrijpende bestuurlijke structuuraanpassingen in de niet-randstedelijke provincies en regios ziet de Raad thans nog geen dringende aanleiding.

U kunt de tekst van het advies vanaf hier raadplegen en downloaden.

Uit de Raadsvergadering van 14 september 2006
De Raad heeft in zijn vergadering overeenstemming bereikt over een advies met als onderwerp de inrichting van het middenbestuur. Het middenbestuur moet beter in staat worden gesteld effectief en adequaat te reageren op complexe, ruimtelijke, economische en maatschappelijke gevolgen van de verstedelijking. Het advies gaat vooral over de inrichting van de Randstad en vormt daarmee een bijdrage aan het actuele debat over de toekomst van het middenbestuur.

De Raad presenteert dit advies onder de titel "Bestuur op maat" op maandag 25 september aanstaande in Nieuwspoort in Den Haag.

De Raad bereidt een advies voor over de strafrechtelijke aansprakelijkheid van bestuurders en ambtenaren. In dit advies reageert de Raad op het wetsvoorstel van de regering dat strafrechtelijke vervolging van ambtsdragers en ambtenaren mogelijk maakt. De Raad erkent het dilemma tussen strafrechtelijke en politieke verantwoording. Het afleggen van politieke verantwoording is essentieel voor onze democratie, terwijl het recht zijn loop moet hebben. Het advies verschijnt over enkele weken.

Bouwen aan vertrouwen in het openbaar bestuur
De Raad heeft het initiatief genomen tot een publicatie over de vertrouwensproblematiek in het openbaar bestuur. De titel van het boek is 'Bouwen aan vertrouwen in het openbaar bestuur. Diagnoses en remedies'. Het boek verschijnt in november 2006 bij Elsevier. Klik hier voor meer informatie.

Parlementsonderzoek
De Raad heeft het initiatief genomen tot een parlementsonderzoek. Dit naar aanleiding van het Rob-advies 'Over de staat van de democratie' (september 2005) waarin de Raad zich kritisch heeft uitgelaten over het functioneren van de Tweede Kamer. Het onderzoek is momenteel in volle gang en wordt uitgevoerd door prof. J. Thomassen (Universiteit Twente) en prof. R. Andeweg (Universiteit Leiden). Het is het zesde onderzoek in een reeks (1968, 1972, 1979, 1990 en 2001). Alle Kamerleden worden in de maand september face tot face geinterviewd. De vragenlijst maakt vergelijkingen met de eerdere onderzoeken mogelijk, maar tevens is rekening gehouden met de (vermoedelijke) aanbevelingen van de Nationale Conventie. Rond de a.s. Kamerverkiezingen worden de uitkomsten van het onderzoek bekendgemaakt.

Verslag van de tweede Rob-lezing

De samenleving transformeert van een systeem van georganiseerd vertrouwen naar een systeem van georganiseerd wantrouwen. De moraliteit van de markt (wederkerigheid op basis van mutualiteit) vervangt de moraliteit van het sociaal contract (wederkerigheid op basis van reciprociteit). Het economisch dirigisme ondermijnt hierdoor de normatieve architectuur van de samenleving met als gevolg excessen, wanprestatie bij publieke organisaties, schending van de goede trouw en een gesmoord democratisch debat over wat een goede samenleving hoort te zijn.

Dit constateert Dorien Pessers in haar lezing 'Goede en kwade trouw in het openbaar bestuur'. Deze lezing werd uitgesproken in het kader van de jaarlijkse Rob-lezing voor een gezelschap van ongeveer honderd geïnteresseerden.

Dik Wolfson reageerde in een co-referaat door er op te wijzen dat de tegenstelling markt-staat niet zo digitaal is voor te stellen. Marktorganisaties hebben baat bij moreel gedrag terwijl er veel kwaad door de Staat wordt aangericht. Het vertrouwen tussen burger en Staat kan volgens hem worden hersteld door te investeren in nieuwe bindingen en sturingsmodellen.

De Rob-lezing 2006 werd door de Raad voor het openbaar bestuur georganiseerd op dinsdag 12 september jongstleden in de nieuwe of litteraire sociëteit 'De Witte'. Een verslag van deze dag met de bijdragen van beide sprekers zal binnenkort verschijnen als