Ministerie van Financiën

Kabinet: administratieve lasten in 2007 met een kwart verminderd

nieuwsbericht | 06-10-2006 | Directie Voorlichting

Het kabinet ligt op koers met de aanpak van administratieve lasten van ondernemers. In 2007 zullen de administratieve lasten met iets meer dan een kwart (25,9 procent) zijn verminderd. Bovendien zijn er op de 10 grootste administratieve irritaties van MKB ondernemers aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd. Dat schrijven minister Zalm van Financiën en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken namens de ministerraad aan de Tweede Kamer.

Zo hoeven ondernemers minder enquêtes van het CBS in te vullen en wordt de statistiekvakantie voor 667.000 kleine ondernemers komend jaar ingevoerd. Verder hoeven 80.000 kleine bedrijven de Enquête Werkgelegenheid en Lonen sinds 1 oktober niet meer in te vullen.

Ruim 500.000 vennootschappen hoeven vanaf 2007 nog maar één jaarrekening bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst in te dienen. De fiscale jaarrekening dient hiervoor als basis. Als deze ondernemers, hun accountants of belastingconsulenten een boekhoudprogramma gebruiken op basis van de Nederlandse XBRL
-taxonomie, kunnen ze met één druk op de knop de jaarrekening voor de Kamer van Koophandel en de winstaangifte voor de Belastingdienst samenstellen. Hierdoor kunnen ondernemers tot de helft minder kosten verwachten.

De gedetailleerde loonbelastingregels voor werknemersvergoedingen van onder andere kerstpakketten en telefoonkosten worden met ingang van 1 januari 2007 vereenvoudigd via het wetsvoorstel Paarse Krokodil.

Andere irritaties zoals de langdurige en steeds verschillende procedures voor het aanvragen van vergunningen worden aangepakt door de modernisering van milieuregels en de invoering van de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning moet er voor zorgen dat bedrijven uiterlijk per 1 januari 2008 bij één overheidsloket voor de aanvraag van meerdere vergunningen ineens terecht kunnen. Door modernisering van de milieuregels vervalt de milieuvergunningplicht voor 37.000 bedrijven. Deze wordt vervangen door een meldplicht bij de lokale overheid.

De Arboregels worden per 1 januari 2007 beter afgestemd op de praktijk en tegelijkertijd minder gedetailleerd. De overheid stelt een beschermingsniveau vast, zodat werkgevers en werknemers onderling kunnen beslissen hoe ze hier aan gaan voldoen. Het kabinet wil dat Arboregels nooit strenger zijn dan de Europese regels vereisen. Hiervoor zijn de restanten van de zogenaamde `nationale koppen' op Europese wetgeving opgeruimd.

Ook wordt volgend jaar een begin gemaakt met de invoering van vaste wijzigingsmomenten voor wetgeving. Hierdoor worden ondernemers niet telkens gedurende het jaar met nieuwe voorschriften worden geconfronteerd. Via www.bedrijvenloket.nl worden ondernemers in begrijpelijke taal tijdig geïnformeerd over voorgenomen wetswijzigingen.

Gemeenten kunnen aanspraak maken op financiële ondersteuning in hun aanpak van lokale administratieve lasten zoals de invoering van landelijk gelijke brandvoorschriften. Tot slot worden de Nederlandse inspanningen om Europese regelgeving bij te sturen en in te dammen verder gecoördineerd, zodat er bij onderhandelingen nog meer met één mond wordt gesproken. Hiervoor wordt de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie versterkt.