Ingezonden persbericht


Huis verkopen zonder makelaar neemt grote vlucht

Steeds meer huizenbezitters passeren de traditionele makelaar en kiezen ervoor om hun woning zelf te verkopen. Bij maar liefst 3 % van de aangeboden koophuizen, totaal zo'n 4.400, verricht de eigenaar momenteel zelf makelaarsdiensten. Een kwartaal geleden was dat nog maar 2%. Vooral de 'deel-makelaars', kantoren die een deel van het werk door de verkoper zelf laten doen, groeien snel. Dat blijkt uit onderzoek van Spacemakers.nl.

Belangrijke motors achter deze ontwikkeling zijn twee grote banken. Marktleider Makelaarsland heeft een nauwe samenwerking met de Rabobank. De Postbank is, enkele maanden na de introductie, zeer succesvol met de makelaarsketen iBlue. Beide kantorenbieden aan particulieren de mogelijkheid om de woning te promoten via Funda.nl, verreweg de best bezochte huizensite van Nederland. Plaatsing op Funda is voorbehouden aan leden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In ruil voor plaatsing op Funda moet de eigenaar dan wel zelf de bezichtigingen van de woning regelen en de presentatie op internet voorbereiden. Voor veel huizenverkopers blijkt dit geen probleem: het eigen werk bespaart ze veel geld. Hoewel de vaste NVM-tarieven al jaren zijn afgeschaft, is het in veel regio's onmogelijk om een NVM-makelaar in te schakelen voor minder courtage dan 1,5 % van de verkoopprijs. Waar dit voor de gemiddelde woning al snel neerkomt op 4.000,- euro, rekenen prijsstuntende NVM-makelaars vaak een tarief van ongeveer 800,- euro.

Uit het onderzoek van spacemakers.nl komt de formule Makelaarsland als verreweg de grootste ' internetmakelaar' naar voren. Inmiddels heeft de makelaar 2.400 woningen in verkoop, 600 woningen meer dan 3 maanden geleden. iBlue heeft de formule van Makelaarsland geadopteerd en zit inmiddels al op ruim 450 woningen. -------------------------

Niet voor publicatie
Spacemakers is een nieuwssite voor de ontwikkelaars van Nederland. De site analyseert ondermeer elk kwartaal de ontwikkeling van het aantal aangeboden koopwoningen van Nederland. De resultaten van het derde kwartaal 2006 worden vrijdag 6 oktober gepubliceerd.

Meer informatie via info@spacemakers.nl