Wageningen Universiteit

wageningen ur (home) > nieuws & agenda > nieuws > hooikoortsveroorzaker ambrosia breidt zich uit Hooikoortsveroorzaker Ambrosia breidt zich uit

9 okt 2006
Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: P079

Persbericht VARA Vroege Vogels - Wageningen Universiteit

Hooikoortsseizoen in de toekomst mogelijk met twee maanden verlengd

Onderzoekers van De Natuurkalender waarschuwen voor een mogelijke uitbreiding in ons land van de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in de Verenigde Staten en Zuidoost-Europa, de plant Ambrosia. Het aantal vindplaatsen is dit jaar toegenomen en ook het aantal exemplaren per locatie neemt toe. Dat zegt onderzoeker Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit.

Het aantal pollen dat in de lucht wordt aangetroffen is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Van Vliet: âDe toename wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de uitzonderlijk hoge temperaturen in juli en september. De plant die zich de laatste jaren sterk uitbreidt in Zuid-Europa, kan met zijn bloei in september en oktober het hooikoortsseizoen voor patiënten met een allergie voor ambrosiapollen met twee maanden verlengen.â

Ambrosiapollen zijn de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts in grote delen van de wereld. De allergeniciteit is enkele malen sterker dan de tot nu toe belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in Nederland, de grassen. De plant, die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika, veroorzaakt de laatste jaren in sterk toenemende mate gezondheidsproblemen in Zuidoost-Europa. De problemen zijn het grootst in Hongarije maar sinds de jaren negentig ondervinden ook Noord-Italië en Zuid-Frankrijk grote problemen. In Zwitserland en Duitsland, waar de planten zich ook beginnen te vestigen, worden programmaâs opgezet om de verspreiding in te dammen.

Stijgende pollenconcentraties
Pas sinds 2003 worden in ons land ambrosiapollen aangetroffen in de pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Dit jaar laat het aantal getelde pollen in Helmond (50) en Leiden (33) meer dan een verdubbeling zien ten opzichte van vorig jaar. Voor het eerst waren er enkele dagen met een pollenconcentratie tot tien pollen per kubieke meter. Deze concentratie is mogelijk al voldoende voor het oplopen van hooikoortsklachten. Bij graspollen, met tot nu toe de sterkste allergenen, worden vergelijkbare klachten pas veroorzaakt bij een concentratie van vijftig pollen per kubieke meter. De pollen kunnen honderden kilometers afleggen maar de toename van het aantal pollen in Nederland lijkt mede veroorzaakt door de uitbreiding van lokale ambrosiapopulaties in ons land. In het centrum van Wageningen troffen de onderzoekers van De Natuurkalender afgelopen week in een met bloemen ingezaaide wegberm tientallen planten aan. Biologen van Wageningen Universiteit bevestigen dat de plant zich de laatste jaren uitbreidt en dat met name 2006 een duidelijke toename laat zien. Een enkele plant die onder gunstige omstandigheden groeit, kan een miljard pollen produceren en 50.000 zaden.

Verontreinigde zaadmengsels
Ambrosia wordt al jaren lang regelmatig in ons land aangetroffen omdat zaden die gebruikt worden voor vogelvoer en de landbouw verontreinigd zijn met ambrosiazaden. Tot nu toe ontstonden nauwelijks duurzame populaties, maar met de recente warme jaren lijkt daar verandering in te komen. De plant houdt van hoge temperaturen en korte droge hete periodes versterken de groei en de pollenproductie. In Nederland kan de plant alleen maar zaad zetten als de herfst warm is.

Nationale samenwerking
Bestrijding van ambrosia is moeilijk als de plant zich eenmaal ergens gevestigd heeft doordat hij zeer veel zaden produceert en snel weer uitgroeit na afmaaien. Contact met de huid dient voorkomen te worden aangezien het kan resulteren in een zeer sterke allergische reactie bij personen die latent overgevoelig zijn voor ambrosia.

Op korte termijn zal bekeken moeten worden hoe we in Nederland met de ambrosiaproblematiek om moeten en kunnen gaan. De Natuurkalender pleit voor het samenbrengen van betrokkenen waaronder overheden (lokaal tot nationaal), patiëntenverenigingen, medici, landbouworganisaties, ecologen, terreinbeheerders en zaadbedrijven. Dit moet leiden tot een goede risicobeoordeling en plan van aanpak.
Om een beter beeld te krijgen van de verspreiding van de plant vragen de onderzoekers het publiek om vindplaatsen van ambrosia te melden via de waarnemingen pagina op www.natuurkalender.nl.

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband van Wageningen Universiteit, VARAâs Vroege Vogels en een groot aantal organisaties. De Natuurkalender richt zich op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur. In het kader van de onderzoeksprogrammaâs BSIK Ruimte voor Geo-Informatie en BSIK Klimaat voor Ruimte werkt De Natuurkalender aan diverse gezondheidsthemaâs. Op het gebied van hooikoorts wordt samengewerkt met het Leids Universitair Medisch Centrum, het Elkerliek ziekenhuis, Diagnostic Products Corporation, Allergie Consortium Wageningen en het KNMI.