Lonen HR stijgen met 4,6%

Mercer hr consulting

Persbericht

Lonen HR stijgen met 4,6%

Amstelveen, 9 oktober 2006 - De beloning van HR-verantwoordelijken is in 2006 ten opzichte van 2005 gestegen met 4,6%. Ten opzichte van vorig jaar (3,72%) een sterke toename. Opvallend is dat ook dit jaar de salarisstijging van vrouwen (4,7%) hoger is dan voor mannen (4,4%). 61,2% van de respondenten geeft, net als vorig jaar, aan meestal met plezier naar het werk te gaan. Als belangrijkste invloed hierop werd de functie-inhoud aangegeven, gevolgd door de collega' s en tenslotte de sfeer op het werk. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat het opstellen van een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) van invloed is op de promotiekansen. Dit blijkt uit het onderzoek Beloning en Waardering van HR-verantwoordelijken 2006, het grootste jaarlijks terugkerende onderzoek onder HR-verantwoordelijken in Nederland. Het onderzoek, met dit jaar 1115 deelnemers, wordt in opdracht van Performa Uitgeverij uitgevoerd door een samenwerkingsverband van Mercer Human Resource Consulting en ADP Nederland.

Beloning
Opvallend is dat ook dit jaar de salarisstijging van vrouwen (4,7%) hoger is dan voor mannen (4,4%). Desondanks liggen de nominale salarissen voor vrouwen lager dan de salarissen van hun mannelijke collega' s in dezelfde functie. Geen enkel onderzocht verband, zoals leeftijd en opleiding, verklaart dit verschil. Er is sprake van een duidelijk verschil in salarisstijging tussen de profit sector en de non-profit sector. De profit sector kent een stijging van 4,8%, de non-profit sector een stijging van 3,6%. Respondenten werkzaam in de profit sector zijn meer tevreden (54,6%) met de hoogte van hun salaris dan respondenten in de non-profit sector (51,3%).

Het meest populair bij de bonussen is de variabele bonus (43,0%). Slechts 12,9% van de respondenten krijgt een vaste bonus, zoals bijvoorbeeld een 13e maand uitgekeerd. Vooral een Directeur HRM (82,8%) en een P&O Manager (51,5%) maken aanspraak op een variabele bonus. De percentages voor de variabele bonus vertonen ten opzichte van 2005 een lichte stijging. Bonussen worden vaker toegepast in de profit sector dan in de non-profit sector. In de non-profit sector komt een vaste bonus (15,0%) vaker voor dan een variabele bonus (11,9%). In de profit sector ligt dit andersom (12,5% voor de vaste bonus en 49,5% voor de variabele bonus). De meest voorkomende variabele beloning is een resultaatgerichte individuele bonus (54,1%). Daarnaast blijkt ook dat de systematiek waarmee salarisverhogingen worden bepaald veelal is gebaseerd op waardering van individuele prestaties (50,6%).

Waardering
Het merendeel van de respondenten geeft aan dat zij zich meestal door hun leidinggevende (58,1%), hun collega's (71,6%) en door klanten (63,9%) gewaardeerd voelen. Uit het onderzoek komt naar voren dat wanneer de leidinggevende zijn werknemers waardeert, deze minder snel uitkijken naar een andere baan. Waardering wordt ook gehaald uit de mate van werkplezier, alle functiegroepen geven aan dat de functie-inhoud het meest van invloed is op het werkplezier. Verder worden de collega' s en de sfeer binnen de organisatie als factoren genoemd die van invloed zijn op het werkplezier. In de enquête is gevraagd naar de mate waarin de respondenten tevreden zijn met hun functie-inhoud. Alle functiegroepen hebben aangegeven dat zij grotendeels tevreden zijn met de inhoud van hun functie. Tevens zijn erg tevreden over de mate waarin zij hun kwaliteiten en ervaringen kwijt kunnen in het werk. Ze geven aan hun kwaliteiten en ervaringen ruim voldoende of voldoende kwijt te kunnen.

Persoonlijk Ontwikkelings Plan
Het blijkt dat het opstellen van een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) van invloed is op de promotiekansen. Van de respondenten waarmee een POP is opgesteld, heeft 40,9% afgelopen 2 jaar promotie gemaakt. Indien geen POP is opgesteld, is het promotiepercentage 25,1%. Het onderzoek van vorig jaar liet dezelfde uitkomsten zien. Op basis van dit onderzoek in 2005 en 2006 kan men concluderen dat het opstellen van een POP, de kans op promotie bevordert en daarnaast de verwachtingen ten aanzien van een promotie in de toekomst positief beïnvloedt. Het POP verheugt zich in de vakliteratuur in een behoorlijke belangstelling. In de praktijk van 2006 blijkt echter, evenals vorig jaar, dat slechts met 18,2% van de respondenten een POP is opgesteld. Van de overige respondenten waarmee geen POP is opgesteld, geeft bijna de helft (45,9%) aan hier wel behoefte aan te hebben.

Zwaardere functie
Het merendeel (68,8%) van de respondenten verwacht in de toekomst een verzwaring van de functie. Verwachtingen liggen voornamelijk op het gebied van uitbreiding van de HR-taken en een verandering in de uitvoering van de taken. Over het algemeen wordt dit gezien als een verrijking van de functie, maar wordt er wel verwacht dat hier extra opleiding voor nodig is. Een groot aantal respondenten verwacht een stijging in de kosten voor uitbesteding van werving, selectie en testen. Het aantrekken van nieuwe werknemers wordt hiermee als belangrijk getypeerd. Wellicht een teken dat de economie stevig aantrekt.

Mercer Human Resource Consulting
Mercer Human Resource Consulting is een mondiaal bedrijf dat werkt aan het optimaliseren van de werkgever-werknemersrelaties bij haar klanten. Mercer adviseert haar klanten op het gebied van employee benefits. Wereldwijd heeft Mercer meer dan 15.000 werknemers in 41 landen in dienst. In Nederland werken bijna 400 mensen in Amstelveen, Rotterdam, Arnhem en ' s-Hertogenbosch. Mercer is onderdeel van de Mercer Consulting Group, een volledige dochteronderneming van Marsh and McLennan Companies, die aan de beurzen van New York, Chicago, Pacific (San Francisco) en Londen staat genoteerd (tikkersymbool: MMC).

ADP Nederland
ADP Nederland BV is een van de grootste Nederlandse verwerkers van salarisgegevens en personeelsinformatie. Meer dan een miljoen Nederlanders ontvangen maandelijks hun loonstrook van ADP. ADP Nederland had in 2005 (boekjaar 2006) een omzet van 68 miljoen euro en is een dochteronderneming van het beursgenoteerde Amerikaanse concern Automatic Data Processing Inc. dat beschikt over de ook in Europa steeds prominenter gewaardeerde triple A-status. Wereldwijd verwerkt ADP (44.000 medewerkers) de salarissen voor meer dan 32 miljoen werknemers en realiseerde daarmee een omzet van $ 8,5 miljard (boekjaar 2005).


Noot voor de redactie,