Politie Groningen

Politie lost ruim veertig koperdiefstallen op

Appingedam en Delfzijl, 09-10-2006 * Met de aanhouding van acht verdachten in de leeftijd van 22 tot en met 45 jaar heeft de politie onlangs ruim veertig koperdiefstallen opgelost. Van de acht verdachten komen er zes uit Appingedam, één uit 't Zandt en één uit Middelstum.

De politie kwam de verdachten op het spoor na een geweldszaak in Appingedam. Enkele verdachten bleken namelijk betrokken te zijn bij deze zaak. Op grond van ingewonnen informatie over de betreffende groep wist de politie deze zaken uiteindelijk op te helderen. De koperdieven werden vervolgens in de maanden september en oktober druppelsgewijs aangehouden. Uit de verhoren kwam naar voren dat alle diefstallen in 2005 en 2006 in de omgeving van Appingedam en Delfzijl waren gepleegd. De koperdiefstallen werden gepleegd bij bedrijfsterreinen, sloopwoningen en nieuwbouwwoningen. De verdachten maakten één uitstapje naar de plaats Stadskanaal. Van dertig koperdiefstallen heeft de politie een aangifte binnengekregen.

Geld

De verdachten pleegden de diefstallen om geld te krijgen voor hun gestolen koper. Men verkocht het koper en aluminium aan een ijzerhandel in de omgeving. Zo leverde ingeleverd geelkoper bijna drie euro op en roodkoper bijna vijf euro per kilo. De verdachten hebben door de diefstallen enkele tienduizenden euro's verdiend.

Proeftijd

Zeven verdachten werden na verhoor in vrijheid gesteld. Eén verdachte, de 22-jarige man uit Appingedam, werd in bewaring gesteld, omdat hij in verband met een andere zaak nog in zijn proeftijd zat. Het onderzoek naar de diefstallen is nagenoeg afgerond. De politie maakt proces-verbaal op.