Hulpverleningsdienst Groningen


vooravond van grote rampsimulatie

Regio Groningen aan vooravond van grote rampsimulatie
Gepubliceerd: 09 oktober 2006, 15:45

Vanaf maandag 9 oktober kunnen de hulpdiensten (politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening), gemeenten en andere organisaties in de regio Groningen geconfronteerd gaan worden met een grote rampoefening.

De rampsimulatie moet een verrassing zijn voor de hulpverleners, bestuurders en andere organisaties op het gebied van de rampbestrijding in de regio Groningen. Daarom blijft de precieze datum en het tijdstip tot het laatste moment geheim. Over de plaats van de nagespeelde ramp is alleen bekend dat het een incident betreft in Groningen, Appingedam, Delfzijl of Vlagtwedde. Het is mogelijk dat meerdere gemeenten bij de 'ramp' betrokken raken. De simulatie zal ongeveer twee uur gaan duren.

De oefening wordt georganiseerd door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (OOV), een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tijdens de simulatie worden de hulpdiensten en de crisisteams van de bestuurders onverwacht geconfronteerd met een in scène gezette ramp. Daarop moeten zij gezamenlijk de rampbestrijdingsorganisatie opzetten en beslissingen nemen om de ramp te "daadwerkelijk" te bestrijden.

Het zijn niet zozeer de operationele diensten zelf die gaan oefenen, maar vooral de gemeentebestuurders en leidinggevenden van de hulpdiensten. Ambulances, politie- en brandweerautos die uitrukken, zijn dan ook niet te zien. Wel zal er in de regio mogelijk enige activiteit van hulpverleners zichtbaar zijn.

Belangrijk is dat de hulpdiensten, de meldkamer en de gemeenten goed zijn voorbereid op eventuele rampen in de breedste zin van het woord. De Inspectie OOV bekijkt daarom of alle regios in Nederland goed zijn voorbereid om een ramp te bestrijden. Deze maand is de regio Groningen dus aan de beurt.

In de regio Groningen heeft de Inspectie OOV al in 2004 gekeken hoe het met de rampbestrijdingsplannen en draaiboeken op dit gebied staat. Het naspelen van een "echte" ramp is bedoeld om te kijken of deze plannen in de praktijk ook echt werken.