Cola heeft geen negatief effect op de gezondheid van de botten

Nfi

Rotterdam, 9 oktober 2006 - De recente Amerikaanse studie waarin een verband tussen fosforzuur uit cola en osteoporose wordt gelegd, is misleidend. Consumenten hoeven niet bang te zijn dat het drinken van cola kan leiden tot botontkalking op latere leeftijd. Frisdranken leveren maar ongeveer 2-3 procent van de totale fosfor inname uit de totale voeding. Consumenten kunnen rustig cola blijven drinken binnen een normaal eet- en drink patroon. Het onderzoek is gebaseerd op een aantal verkeerde veronderstellingen.

Studie
In de studie die in het oktobernummer van het American Journal of Clinical Nutrition wordt besproken, wordt verondersteld dat fosforzuur leidt tot botontkalking. Echter uit de studie blijkt ook dat de totale fosfor intake van degenen die de meeste cola drinken lager is dan van degenen die geen cola drinken. Daarom klopt de conclusie van de onderzoekers dus niet.

Fosfor inname via frisdranken minimaal
Fosforzuur komt van nature voor in verschillende voedingsmiddelen. Frisdranken leveren maar ongeveer 2-3 procent van de totale fosfor inname uit de totale voeding. De grootste bronnen van fosfor zijn granen, graanproducten, melk en melkproducten.

Evenwichtig voedingspatroon met voldoende calcium van belang De consumptie van cola wordt dus ten onrechte in verband gebracht met botontkalking. De enige manier om voor een sterk beendergestel te zorgen, is voldoende inname van calcium. Dat kunt u via allerlei voedingsmiddelen bereiken. Daarnaast is een evenwichtig voedingspatroon van belang, met mate en gevarieerd eten en drinken zodat het lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.