Debuut-schrijver Jos Oonincx biedt jeugd 'modern lezen' via internet


Online lezen heeft de toekomst volgens Bredanaar

BREDA, 20061009 -- "Het water bij het Veerhuis" heet het eerste online jeugdboek van Jos Oonincx (52). Een compleet jeugdverhaal van 125 pagina's, dat op de site www.jeugdroman.nl is te lezen.

De Bredanaar en oud inwoner van Terheijden introduceerde deze nieuwe manier van lezen. Hij probeert de jeugd en ook de volwassenen aan het 'nieuwe' lezen te krijgen. Volgens hem is het internet in deze tijd de manier om de jeugd sterker te interesseren voor literatuur.

'De site jeugdroman.nl richt zich op het uitbrengen van jeugdboeken. Het boek en de site zijn uit hobby ontstaan. Het leek me bijzonder leuk om een boek via internet aan te bieden, een medium dat sterk in opkomst is. De jeugd, maar ook al de ouderen, zijn niet meer achter de computer weg te krijgen. Momenten om toch eens de rust van een spannend boek op te zoeken', aldus Jos Oonincx, gehuwd en zelf vader van twee opgroeiende zoons.
'Bewust is er voor gekozen om de site vergelijkbaar met een boek op te zetten, dus per pagina moet er worden gebladerd. In deze vorm ben ik op internet niet eerder complete online jeugdboeken tegengekomen' volgens de nieuwkomer binnen de schrijvers- en uitgeversbranche.

Vijftien hoofdstukken telt de volledige, spannende online jeugdroman, die alle kenmerken van jeugdliteratuur bezit en de genres detective, misdaadroman en streekroman.
Hoofdstuktitels als: het ongeluk, de verdwijning, in de val, paniek!, brand!, de achtervolging, geven het 'scherm-boek' al voldoende uitstraling.
Het boek is zowel geschikt voor jongens als meisjes die van een gezonde dosis `spanning' houden. Deze spanning in het boek is opgebouwd rondom het vermoeden van een van de hoofdrolspelers, dat er in het dorp iets niet pluis is.

'Om een idee te geven van het boek is het eerste hoofdstuk volledig weergegeven op de site jeugdroman.nl', geeft de schrijver/uitgever aan.
Voor het lezen van het complete boek is een inlogcode nodig, die via de site kan worden besteld.
Voor degenen die toch nog niet echt gewend zijn aan lezen achter 'glas', bestaat ook de mogelijkheid om een gedrukt exemplaar te bestellen rechtstreek via de site zelf of via de boekhandel.

'De wens om een jeugdboek te schrijven, stamt al uit de tijd toen de oudste zoon nog een kleuter was', vermeldt de auteur, die thans werkzaam is in de geautomatiseerde informatie-voorziening. 'Hoe leuk is het niet om een kind iets van jouw wereld te kunnen laten zien?'

Het verhaal speelt in een tijd waarin de `mobiel' nog geen gemeengoed was, zo'n 10 tot 15 jaar geleden. De prachtige herinneringen aan het geboortedorp van de schrijver, zoals het water in de polders, de rivier, de haven met de steenfabriek én het `veerhuis', hebben als achtergrond voor deze roman gediend. Hierin is een eigentijds, spannend verhaal geplaatst dat veel lezers zal aanspreken.