Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Reacties branche-organisaties op standpunt Hirsch Ballin

Minister: "Nog geen heffing MP3-spelers"

DEN HAAG, 10 oktober 2006 - Drie branche-organisaties STOBI, FIAR en ICT~Office reageren met instemming op het standpunt dat de minister van Justitie vanmiddag in de Tweede Kamer innam na Kamervragen over de dreigende uitbreiding van de thuiskopievergoeding naar MP3-spelers en harddisk-recorders. Minister Hirsch Ballin liet weten dat Nederland eerst moet wachten op Europese aanbevelingen hierover, alvorens een beslissing hierover te nemen.

Ook merkte de minister op dat De stichting Thuiskopie, die de consumentenopslag van de thuiskopievergoeding moet verdelen onder auteursrechthebbenden, eerst haar zaken financieel op orde moet hebben. Minister Hirsch Ballin vervolgt daarmee het beleid van zijn voorganger Donner.

Vorige week stuurden de branche-organisaties de minister een brandbrief over het voornemen van de SONT (Stichting Onderhandelingen Thuiskopie) om mogelijk al in januari 2007 de vergoeding ook van toepassing te verklaren op MP3-spelers en harddisk-recorders. De branche-organisaties vroegen de minister om in te grijpen.

De minister zei vandaag in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer dat hij de voorzitter van de SONT uitnodigt voor een gesprek op het ministerie. Ook heeft hij zich laten informeren over welke stappen hem ter beschikking staan om eventueel zelf bij de SONT in te grijpen, mocht dit nodig zijn. Hij reageerde daarmee op Kamervragen van Ada Gerkens en Fenna Vergeer (SP), Martijn van Dam (PvdA) en Ineke Gent (GroenLinks).

Reacties
Directeur André Habets van FIAR, de branchevereniging van de Nederlandse consumentenelektronicamarkt: "We zijn blij dat ook deze minister inziet dat het uitbreiden van de thuiskopievergoeding een heilloze weg is. Het zou een onterechte aanslag op de portemonnee van de Nederlandse consument betekenen en een slag voor de Nederlandse handel en industrie." Alexander Hent, voorzitter van de STOBI (producenten, importeurs en distributeurs van blanco informatiedragers in Nederland): "Het dreigende gevaar van deze nieuwe toeslag op hardware lijkt voorlopig geweken. Echter, de manier waarop deze nieuw bedoelde heffing tot stand leek te komen, toont aan dat de huidige thuiskopieregeling niet werkt. Het systeem is aantoonbaar onduidelijk, onrechtvaardig en oncontroleerbaar. Het dupeert niet alleen consumenten en industrie, maar ook de overheid en zelfs auteursrechthebbenden. Het is de hoogste tijd voor een beter functionerend systeem." Bernd Taselaar, operationeel directeur ICT~Office (branchevereniging van de Nederlandse IT, Telecom, Kantoor en Internetbedrijven): "ICT~Office is verheugd dat de minister bevestigt dat er eerst een Europese harmonisatie moet zijn voor een beslissing wordt genomen over een dergelijke heffing. Overigens is de toepassing van nieuwe technologieën een beter alternatief voor het huidige systeem. Het is tegenwoordig mogelijk dat consumenten rechtstreeks afrekenen bij de artiest van hun keuze, zonder de industrie op te zadelen met een extra administratief systeem."

De thuiskopieregeling
De SONT is in het leven geroepen door het Ministerie van Justitie en bepaalt op welke blanco informatiedragers (CD's, DVD's, tapes) de thuiskopievergoeding in Nederland van toepassing is, en wat de hoogte is. De vergoeding is bedoeld als compensatie voor auteursrechthebbenden in het geval dat consumenten voor persoonlijk gebruik een kopie maken van auteursrechtelijk beschermd werk.

Iedere consument die in Nederland blanco informatiedragers koopt, betaalt voor dit zogenaamde thuiskopiëren automatisch een vergoeding. Producenten en leveranciers van blanco informatiedragers (vertegenwoordigd in STOBI) zijn wettelijk verplicht de vergoeding af te dragen aan Stichting de Thuiskopie. Voor de consument wordt deze vergoeding doorbelast via de verkoopprijs. Op dit moment bedraagt de heffing op een blanco DVD-R in Nederland 45% van de consumentenprijs. Vorig jaar kostte deze opslag de Nederlandse consument circa ¤ 30 miljoen. In de SONT onderhandelden tot dusver enerzijds Stichting de Thuiskopie (namens auteursrechthebbenden) en anderzijds STOBI. Sinds kort is ook FIAR tot de SONT toegetreden, maar die wenst eerst duidelijkheid over de voorwaarden waaronder onderhandeld kan worden. Bij het staken van stemmen tijdens SONT-onderhandelingen -hetgeen meer regel dan uitzondering is- bepaalt nu uiteindelijk de onafhankelijke voorzitter feitelijk de hoogte van de thuiskopievergoeding, en op welke dragers de vergoeding van toepassing is.

ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Office- en Internetbedrijven in Nederland. ICT~Office behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting poitiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Office sector.

Vereniging FIAR vertegenwoordigt de fabrikanten, importeurs en agenten van audio en visuele media in Nederland. FIAR vertegenwoordigt meer dan 90% van de Nederlandse consumenten elektronicamarkt.

STOBI vertegenwoordigt de producenten, importeurs en distributeurs van blanco informatiedragers in Nederland. De deelnemers van STOBI vertegenwoordigen gezamenlijk meer dan 90% van de Nederlandse markt.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht