Gemeente Westvoorne

Deutsch

Ziekten bij paardenkastanjes


De paardenkastanje wordt ernstig bedreigd door ziekten. De rode paardenkastanje (aesculus carnea) en de witte paardenkastanje (aesculus hippocastanum) worden ernstig bedreigd door mineermot en de zogenaamde bloedingsziekte. Bloedingsziekte is een ziekte die ongeveer 30 % van alle paardenkastanjes in Nederland ernstig bedreigd en moet niet worden verward met aantasting door de mineermot.

Mineermot

De mineermot legt eieren op de bladeren en de larven vreten van binnenuit het bladmoes op, waardoor het blad bruin wordt. Dat is een trieste aanblik. De boom herstelt zich het jaar erop ogenschijnlijk wonderwel, maar op termijn wordt de boom vatbaarder voor andere ziekten. Omdat de pop overwintert in het afgevallen blad is een hulpmiddel om de ziekte te vertragen het blad consequent op te ruimen. Bijkomend voordeel is dat de boom meer kansen krijgt om zich te herstellen. Het lijkt onbegonnen werk als men weet dat een kilo afgevallen blad wel 4500 motten kan bevatten, goed voor de productie in de lente van wel 80.000 eieren. Voor tuinbezitters met een of meerdere paardekastanjes is het niettemin de moeite waard om alle afgevallen blad op te ruimen. Een werkelijk effectief middel om te mineermot te bestrijden is helaas nog niet gevonden. Meer kunt u lezen via www.cameraria.de

Hoe herkent u bloedingsziekte

De bloedingsziekte manifesteert zich door dat er roestbruine vlekken op de stam verschijnen. Uit deze vlekken druipt na enige tijd een stroperige, donkerrode vloeistof die zwart opdroogt. Vervolgens verdroogt de bast, sterft af en komt los. Als de vlekken zich rond de stam gaan vormen en het loslaten van de bast zich voortzet tot in de takken, dan is de boom reddeloos verloren.

Zelfs als de boom er schijnbaar gezond uitziet en nog vol in bloei komt, is het gevaar van takbreuk groot en zal de boom gerooid moeten worden. Of die bomen die minder erg zijn aangetast het zullen gaan redden is (nog) niet bekend.

Onderzoek

In Nederland is een landelijke werkgroep ingericht, waarbij ook meerdere gemeenten zijn aangesloten. De universiteit van Wageningen coördineert het onderzoek. De rijksoverheid financiert voor een groot deel de onderzoeken. De werkgroep onderzoekt de oorzaak van de bloedingsziekte en voert landelijke inventarisaties uit. In juli jl. werd vastgesteld dat de primaire veroorzaker van de ziekte een bacterie is. Een afdoend middel om de bacterie te bestrijden is helaas nog niet beschikbaar, maar het onderzoek gaat door. In Houten en Den Haag is geprobeerd om het bloeden te stoppen, in Den Haag is tevens geprobeerd om met homeopatische preparaten de bloedingsziekte te bestrijden. Het effect daarvan is nog niet definitief vastgesteld, maar zij lijken een gunstig effect te hebben op de bomen. Ook werden proeven genomen met bodemverbetering. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat bij zieke bomen bepaalde bodemschimmels ontbreken die er bij gezonde bomen wel zijn. Die ontbrekende schimmels worden dan kunstmatig teruggevoerd in de bodem. In Den Haag worden ook bomen ingesmeerd met een kruidenmengsel uit India. De werkgroep begeleidt al deze proeven. Of zij worden vervolgd nu de primaire oorzaak (een bacterie zorgt voor de bloedingsziekte) is gevonden staat nog niet vast.

Maatregelen voor paardekastanje-bomen-bezitter

Op basis van diverse ervaringen adviseert de werkgroep:
* Verricht geen werkzaamheden aan aangetaste bomen;
* Als bomen toch moeten worden gesnoeid, ontsmet dan na elke boom het gereedschap met bijvoorbeeld spiritus/groene zeep in een verhouding 9:1;

* Aangetaste bomen hoeven niet direct gerooid te worden;
* dode of ernstig zieke bomen, die gevaar opleveren voor de omgeving, moeten wel worden gerooid, het materiaal moet omzichtig worden verwijderd. Particulieren moeten hiertoe contact opnemen met de gemeente over de wijze waarop (0181-408058)

De voortgang van het onderzoek kunt u bekijken via kastanjeziekte@wur.nl t.a.v. mevrouw M. Dijkshoorn. Het contactadres van de werkgroep is: Praktijkonderzoek Plant en omgeving, Postbus 85, 2160 AB Lisse. Zij zijn te bereiken onder telefoonnummer: 0152 462 121.