Gemeente Geldrop-Mierlo


Werk en inkomen
Verkiezingen

GEMEENTEVLAG OP TOP CHO OYU

Op 1 oktober is Mierlonaar Kiek Stam erin geslaagd om de top van de Cho Oyu te bereiken. Deze zesde hoogste berg van de wereld, gelegen in Tibet, is maar liefst 8206 meter hoog. Een prestatie van wereldformaat, zeker gezien de zware omstandigheden die de groep deze keer trof.

Vol goede moed en goed voorbereid op de zware fysieke inspanning, vertrokken Kiek en zijn vrouw Marianne eind augustus richting Kathmandu, waar de reis begon. Samen met nog zes andere mannen en een vrouw gingen zij de uitdaging aan. Hun doel: samen de top bereiken en daarmee het oudste echtpaar ooit zijn dat die top heeft bereikt.

TEGENSLAG
Net voor vertrek werden beiden getroffen door ziekte. Ondanks deze tegenslag besloten zij toch te vertrekken. Nadat het aanvankelijk goed leek te gaan, moest Marianne op 5600 meter hoogte opgeven. Ze was inmiddels zodanig verzwakt dat doorgaan niet meer mogelijk was. Haar man besloot zonder haar verder te gaan. De tocht werd enkele dagen stilgelegd vanwege lawinegevaar, veel wind en sneeuw. Met een gevoelstemperatuur van minder dan 45 graden Celsius hielden de overgebleven klimmers zich voornamelijk bezig met het uitgraven en repareren van de tenten.

TERUG
Na enkele dagen besloot de expeditieleider om de expeditie af te breken. Enorme sneeuwval en een toenemend lawinegevaar, maakten het niet langer verantwoord om door te gaan. Vlak daarna brak een harde wind uit die de berg voldoende schoon blies om door te gaan. Ondanks de nog altijd zware sneeuwcondities, werd besloten om verder te trekken.

ZWARE TOCHT
Het werd een enorm zware klim. Vanwege de vele lawines is gebruik gemaakt van een omweg om het gevaarlijkste deel te ontwijken. Dit vergde het uiterste van de klimmers. Twee gidsen haakten af vanwege hoogteziekte en een klimmaatje maakte een zware val. Volgens eigen zeggen is Kiek dit keer vier maal op wilskracht en volkomen uitgeput doorgegaan, ver over de grens van het acceptabele. Het is voor hem dan ook de laatste keer dat hij een 8.000 meter hoge berg heeft beklommen.

GELDROP-MIERLO VLAG
Gedeeltelijk sneeuwblind en volkomen uitgeput, slaagde hij erin om de gemeentevlag op de top van de Cho-Oyu te planten. Tijdens zijn huldiging in juni van dit jaar, na het behalen van de `Seven Summits', kreeg hij deze vlag persoonlijk uitgereikt van burgemeester Donders. De boodschap hierbij was om deze te planten op de top van de berg. En daar heeft hij zich aan gehouden.