Provincie Groningen

Baggercampagne legt weg door Hunze bloot

9 oktober 2006

Als gevolg van baggerwerkzaamheden zijn in het Zuidlaardermeer belangrijke archeologische ontdekkingen gedaan. Onder meer is in de bodem van het meer het dal van de Hunze aangetroffen. Dwars door die Hunze bleek een weg te hebben gelegen, bestaande uit veldkeien. Verder werden onder meer aardewerk uit de middeleeuwen, middeleeuwse weefgewichten en prehistorische scherven ontdekt.

Baggerwerk
De grootschalige baggercampagne op het Zuidlaardermeer, bedoeld om de waterkwaliteit te verbeteren en de pleziervaart tegemoet te komen, heeft ook gevolgen voor de archeologie. De vraag of het baggeren ook sporen uit het verleden zou uitwissen, kon nooit goed beantwoord worden. De monniken van Aduard hebben er turf gegraven en omwonenden vertellen het verhaal van een pad door het meer, maar tot een echt onderzoek kwam het nooit.
De afgelopen weken hebben de provincies Groningen en Drenthe de zoektocht ingezet. Door op een speciale manier te baggeren zijn twee belangrijke ontdekkingen gedaan.

De Hunze
In de bodem van het meer is het dal van de Hunze aangetroffen. De Hunze stroomde hier in de tijd dat het Zuidlaardermeer nog niet bestond. En dwars door die Hunze bleek een weg te hebben gelegen, bestaande uit vuistgrote veldkeien die afgedekt waren met heideplaggen en "gestut" door stammetjes en ander houtwerk. De eerste dateringen van het hout geven aan dat de weg 1000 jaar geleden in gebruik was. Het baggerwerk heeft ook andere voorwerpen boven water gebracht, zoals aardewerk uit de middeleeuwen en de eeuwen daarna, middeleeuwse weefgewichten, delen van een slijp- en maalsteen, dierenbotten en zelfs een onderdeel van een schip. Tot ieders verrassing kwamen zelfs prehistorische scherven aan het licht.

Baggeren was de enige manier om in het relatief ondiepe Zuidlaardermeer - het meer was hier niet dieper dan ong. 1,50 m. - archeologisch onderzoek te verrichten. Het baggerteam bestond uit amateurarcheologen die begeleid werden door de provinciaal archeologen van Groningen en Drenthe. De resultaten van het onderzoek zullen in de Nieuwe Drentse Volksalmanak van 2007 beschreven worden.

11 oktober 2006