Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 237 JAB
Datum: 11 oktober 2006

Werkzaamheden starten eind 2007
GS stellen definitief tracé rondweg Buitenpost vast

Gedeputeerde Staten hebben het definitieve tracé van de zuidoostelijke rondweg (N355) om Buitenpost vastgesteld. Ook heeft het college ingestemd met het voorlopig ontwerp van de nieuwe weg. Aangezien er geen zwaarwegende bezwaren uit de planprocedure naar voren zijn gekomen, kan dit voor E 13,9 miljoen geraamde project verder uitgewerkt worden. De verwachting is dat eind 2007 de schop de grond in kan.

Gedeputeerde T. Baas: "Met de aanleg van de zuidoostelijke rondweg gaat een lang gekoesterde wens van de inwoners en bestuurders van de gemeente Achtkarspelen in vervulling. We leiden het doorgaande verkeer op de provinciale weg N355 (Groningen - Leeuwarden) straks om de kom van Buitenpost, waardoor een groot aantal knelpunten in het dorpscentrum wordt opgelost. Bovendien past de rondweg binnen onze visie op de toekomstige wegenstructuur in Noordoost Fryslân, die bestaat uit aanleg van De Centrale As door het centrum van het gebied en aan de randen veilige 80 km/u verbindingen."

Het definitieve tracé
Het tracé van de rondweg verbindt de rotonde bij Lutkepost met (het kruispunt) 'De Laatste Stuiver'. De aansluiting van de rondweg ter hoogte van De Laatste Stuiver krijgt de vorm van een rotonde. De aansluiting van de N910 Stroobossertrekweg wordt hierbij een paar honderd meter omgelegd. Vanaf deze omlegging komt een afslag naar het bedrijventerrein De Swadde aan de noordkant van Buitenpost. Het spoor wordt met een viaduct van ongeveer 8 meter hoogte gekruist. Hierop liggen de hoofdrijbaan en een parallelweg voor het landbouw- en fietsverkeer. De zuidoostelijke rondweg is namelijk niet toegankelijk voor dit verkeer.

Inspraak
De bestemmingsplanprocedure vormde de toets van het voorkeurstracé richting de bevolking van Achtkarspelen. Het bestemmingsplan is naar aanleiding van inspraakreacties en de onttrekkingprocedure van de huidige spoorwegovergangen op enkele punten aangepast. De belangrijkste wijzigingen betroffen:
- de aanleg van een parallelweg over het viaduct in plaats van een fietspad,
- het aanbrengen van stil asfalt op een deel van de bestaande zuidwestelijke rondweg.

Vervolgprocedure
Aan Provinciale Staten wordt op 13 december 2006 gevraagd het tracé van de zuidoostelijke rondweg Buitenpost vast te stellen en de nodige financiële middelen beschikbaar te stellen. Naar verwachting kan eind 2007 gestart worden met de uitvoeringswerkzaamheden, te beginnen met het spoorwegviaduct.


---- --